Bergens Tidende

– Vi er redde for å tigge

-

– Før var folk veldig snille. I dag har det vaert helt annerledes.

mennesker. Nå føler vi at bergensern­e ser på oss som kriminelle.

Det sier Dobre Anica (60), Toader Gino (45), Bicu Valeriu (44) og Bobu Angelica (60).

De sitter rundt et bord og snakker med BT via tolken Anca Stancu. De fire er svaert engasjerte og snakker i munnen på hverandre, og tolken gjengir innholdet i deres meninger.

Ingen av dem har sett dokumentar­en, men de skal se den torsdag kveld på Robin Hoodhuset. Da skal tolk vaere til stede.

– Mange sinte

De fire kjenner hverandre fra Bergen. Noen forteller at de har vaert her i fem år, med regelmessi­ge turer hjem til Romania for ikke å bryte kontakten med hjemlandet.

Bobu opplyser at hun bor i et hus med andre. Dobre Anica og Toader Gino forteller at de bor på overnattin­gsbasen til Kirkens Bymisjon.

De er blitt fortalt hva dokumentar­en handler om. Gjennom tolken sier de at de føler seg stigmatise­rt og at de har merket reaksjonen­e.

– I går var mange mennesker sinte på oss. Før var de veldig snille. De tror vi er kriminelle etter det som er blitt vist på TV, sier Bobu Angelica.

Hun fremstår som svaert stresset og påvirket av situasjone­n.

– Jeg har vaert hjerteoper­ert og bruker medisiner. Jeg tåler ikke denne hatske stemningen.

– Spyttet på

Toader Gino forteller at han tigget i Bergen sentrum i går ettermidda­g, trolig i Nygårdsgat­en utenfor Matkroken. Han forteller at en mann kom forbi.

–Han spyttet på meg og sa

 ??  ?? PREGET: På Robin Hood-huset forteller de fire tiggerne om en tøff dag i Bergen i går etter NRK-dokumentar­en Lykkelande­t. 60 år gamle Dobre Anica (fra v.), Toader Gino (45), Bicu Valeriu (44) stempler dem som kriminelle.
PREGET: På Robin Hood-huset forteller de fire tiggerne om en tøff dag i Bergen i går etter NRK-dokumentar­en Lykkelande­t. 60 år gamle Dobre Anica (fra v.), Toader Gino (45), Bicu Valeriu (44) stempler dem som kriminelle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway