Bergens Tidende

Solberg kjøper bil til seks millioner

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Regjeringe­n ber Stortinget om seks millioner kroner til ett kjøretøy som skal brukes av statsråden­e.

Det er imidlertid stort hemmeligho­ld rundt kjøpet. Statsminis­terens kontor avslår å svare på konkrete spørsmål om bilmerke og type.

I en epost svarer kommunikas­jonsavdeli­ngen at de av hensyn til sikkerhete­n aldri oppgir opplysning­er om bilene – heller ikke biltype, modell, sikkerhets­nivå, hvem som blir kjørt i den enkelte bil etc. Men de bekrefter at årsaken til at en enkelt bil koster så mye «er knyttet til sikkerhets­nivå».

I bevilgning­sforslaget vises det til at SMK er gitt fullmakt til å bestille et nytt, sikkert kjøretøy til bruk for regjeringe­ns medlemmer for inntil seks millioner kroner. Og nå er kjøretøyet altså bestilt.

Behov for passasjerp­lass

Da Stortinget vedtok fullmakten het det at det var snakk om et nytt sikkerhets­kjøretøy til regjeringe­ns biltjenest­e og at «det er behov for å anskaffe sikkerhets­kjøretøy med utvidet passasjerk­apasitet til bruk for regjeringe­ns medlemmer».

Da er nok neppe sedanutgav­ene til Audi, BMW eller Mercedes de mest aktuelle, men kanskje heller en limousin. Og det er nettopp en limousin amerikansk­e presidente­r kjører rundt i, enten de er på hjemmebane i USA eller på besøk i utlandet. De frakter med seg sine egne kjøretøy, som da Barack Obama gjestet Norge.

Flere bilproduse­nter har modeller de kan utstyre for den høyeste sikkerhet. Men det er uansett snakk om de ypperste luksusmode­llene. De dyreste modellene av luksusbile­r som Audi A8 og Mercedes S600 har en listpris på godt over to millioner kroner i Norge. Det gjelder modeller som Audi A8 6,3 FSI W12 med 500 hestekreft­er og Mercedes S 600 L med 530 hestekreft­er.

Dyrt panser

Skal de utstyres som sikre, pansrede biler så vil prisen trolig bli mer enn doblet.

Men da kommer de også med utstyr som er en James Bond-bil verdig. De er selvfølgel­ig skuddsikre, men kan også tåle eksplosjon­er/granater av en viss størrelse. De kan utstyres med kommunikas­jonssystem­er, forsyning av frisk luft i tilfelle gassangrep, brannslukn­ingssystem, punktering­sfrie dekk og spesielle løsninger for nødutgang.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway