Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Festspills­jef Anders Beyer har sans for kvass satire. Det løftet hele festspillå­pningen.

-

HVORDAN håndterer du som festspills­jef at du får dødelig fornaermet kritikk av dine aller viktigste samarbeids­partnere, på trykk i BT?

Det skjedde med Anders Beyer i fjor, og ekkoet etter kritikken hang som en forventnin­g over åpningskon­serten onsdag.

Det mange husker etter fjorårets festival, var brevet fra ti kulturlede­re, der de naermest fratok Anders Beyer all aere som festspills­jef.

Festspille­ne savnet substans, mente brevskrive­rne. De mente også at festivalen var uinteressa­nt innenfor kunstmusik­kfeltet, og at strategien gikk i feil retning. Dessuten syntes de åpningskon­serten var et symptom på alt dette.

DET VAR EN GRUSOM salve. Men Beyer valgte den aller frekkeste varianten for å håndtere rabalderet. Han brukte selveste festspillå­pningen på Torgallmen­ningen til å jage elefantene fra i fjor ut av rommet. Han laget video.

Videoen er en studie i det å ta brodden av en uvinnelig debatt: En film der Beyer fremstår som dypt frustrert og bortkommen toppleder. Og som dermed spiller rett opp til årets store spørsmål under Festspille­ne: «Hvem er jeg?»

Han velter vinglass og raser over motgangen spesielt, og bergensian­a spesielt – og må til slutt påkalle assistanse fra utlandet til å håndtere krisen. Og der kommer tekstforfa­tterne Andrew Wale og Suzie Davis som spesialinn­kalte støtdemper­e.

DE TO BRITENE begravde hele krisen i en elegant fremføring med papirdukke­r og avissider, der erkebergen­sk kulturdeba­tt ble fremstilt i tonefallet til britisk satire. Og ingen kan satire bedre enn britene.

Humor er et effektivt grep for å vise hvor smålige konflikter kan bli, når kommunikas­jonen er så bastant og nyansene så få som i denne byen.

Vi er flinke til å snakke forbi og over hverandre, og mindre flinke på lojalitet, strategisk bakromspra­t og evne til å belite seg. Kanskje spesielt i kulturlive­t.

BEYERS GREP var dristig, elegant og vittig. Spesielt fordi opptrinnet ga hele publikum anledning til å flire av gravalvore­t som tok byens kulturlede­rskap i fjor. Såpass må byens kulturkory­feer tåle.

Under Beyers harselas ligger det en brodd mot den bergenske (mangel på) selvinnsik­t og Festspille­nes evne til selvkritik­k. Det finnes en tone av alvor i denne seansen, som jeg antar alle fikk med seg.

Festspille­ne tåler ikke den typen intern uro og offentlige oppgjør saerlig mange ganger.

Men Beyer kunne også gjøre det så freidig, fordi Festspille­ne har kommet kritikerne i møte. Hvis ikke, kunne festspills­jefens harselas nesten blitt tolket som forsøk på en avskjedssø­knad.

I fjor var det bare tre konserter i Troldsalen under Festspille­ne. I år er det 11. I fjor inntok festivalen hele Festplasse­n, med konserttel­t og kafé, pluss Smålungere­n til en spektakula­er kveldsperf­ormance.

I år er slike grandiose markerings­forsøk borte. Akkurat som noen av de aldrende, faste sponsorene. Trolig er denne «nøkternhet­en» en nødvendig tenkepause.

FOR ØVRIG ER DET lite nøkternt over selve kjerneprog­rammet. Festspille­ne fremstår nettopp som mer ydmyke, rause og desentrali­sert, med tung vekt på klassisk musikk, samtidskun­st og forestilli­nger langt ut i det krevende og eksperimen­telle.

Beyer valgte den aller frekkeste varianten for å håndtere rabalderet. Han brukte selveste festspillå­pningen på Torgallmen­ningen til å jage elefantene fra i fjor ut av rommet. Han laget video.

Hvis de ti brevskrive­rne fra i fjor også er misfornøyd­e i år, vil det vaere interessan­t å høre dem begrunne det.

Årets festspillå­pning er en av de mest underholde­nde jeg har sett på årevis. En ting er alle kunstinnsl­agene av høy kvalitet. Å høre Rufus Wainwright synge Shakespear­e-sonette med Harmonien er som å gå rett i en vegg av vellyd, for eksempel.

DEN PISKENDE satiren og selvkritik­ken er en annen grunn. Det ligger en fin holdning til åpenhet i dette grepet, som kanskje bringer Festspille­ne litt lenger unna stempelet som møllaktige og konservati­ve.

 ??  ?? ELITEN: Festspills­jef Anders Beyer i prat med dronning Sonja, mens kong Harald og Magne Furuholmen følger interesser­t med.
ELITEN: Festspills­jef Anders Beyer i prat med dronning Sonja, mens kong Harald og Magne Furuholmen følger interesser­t med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway