Bergens Tidende

– Aldri hatt så mange junidøgn med regn i strekk

Søndag hadde det regnet 26 døgn i strekk i Bergen. Dermed kan byen mellom de syv fjell skryte på seg en flunkende ny regnrekord.

- ADRIAN BROCH JENSEN adrian.broch.jensen@bt.no foto EIRIK BREKKE

eDen forrige rekorden for sammenheng­ende regndager i juni ble satt i 1952, ifølge vaerentusi­ast Robert Naess.

– Da var det regn hver dag fra 1. til 24. juni, sier han til BT.

Søndag 25. juni var altså rekorden slått.

– Vi har aldri hatt så mange junidøgn med regn i strekk i Bergen. Dette er ny rekord, bekrefter meteorolog Martin Granerød ved Vêrvarslin­ga på Vestlandet.

Han forklarer at et nedbørsdøg­n regnes fra klokken åtte om morgenen til klokken åtte neste dag.

Kraftige byger

Og selve rekorddage­n ble en skikkelig vestlandsd­ag. Nedbøren kom i kraftige byger gjennom dagen, og det var varslet fare for torden, ifølge meteorolog­en. Temperatur­en lå på rundt 13 grader, og lavtrykket dreide sakte østover. Sent om kvelden var det meldt nordavind. Bygene skulle fortsette, men sannsynlig­vis ville det gå lengre tid mellom hver byge, opplyste Granerød søndag ettermidda­g.

– Tirsdagen ikke så verst

Nedbøren vil trolig gi seg i løpet av morgentime­ne mandag, men får vi en regnbyge etter klokken 08 er rekorden utvidet til 27 regndøgn. Meteorolog­en påpeker at det er svaert vanskelig å spåvaeret de neste dagene, men tirsdagen begynner man å bli ganske sikker på.

– Tirsdagen ser ikke så aller verst ut. Vi får opp mot 17 grader og en god del sol. Fra og med onsdagen er prognosene veldig usikre igjen. Det kan både bli sol og regn, eller regn og kjølig, sier Granerød.

Den fuktigste junimånede­n Bergen har hatt til nå var i 1994, med 29 regndager og totalt 305

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway