Bergens Tidende

Haukeland beklager legetabbe på det sterkeste

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE Adalheidur.oldeide@bt.no KARI PEDERSEN foto ØRJAN DEISZ

– Haukeland sjukehus beklager dette på det sterkeste, sier administre­rende direktør Eivind Hansen.

Den 22. august skjedde tabben som ikke burde skjedd, ifølge Haukeland sjukehus.

Ved en feil satte en lege ved sykehuset en sprøyte med cellegift i Jabrails hjerne, i stedet for gi den intravenøs­t.

– Det er snakk om feilbehand­ling av en pasient. Dette har fått livstruend­e konsekvens­er for pasienten, sier direktør Hansen til BT.

Feilen førte til at et undersøkel­sesteam fra Statens helsetilsy­n rykket ut til Haukeland sjukehus den 28. august.

Nå er det opprettet tilsynssak.

BT treffer en talsperson for familien, Aslan Emz på Haukeland sjukehus søndag ettermidda­g. Han sier familien har det svaert tøft.

Siden hendelsen skjedde den 22. august, har både slekt og venner av familien kommet til Haukeland for å bistå foreldrene til seksåringe­n.

Guttens foreldre er begge norske statsborge­re, men kommer opprinneli­g fra Tsjetsjeni­a.

– Familien er rystet. Vi har det veldig tøft akkurat nå alle sammen, sier Emz.

Beklager på det sterkeste

Direktør Hansen ved Haukeland, sier til BT at legen som gjorde feilen er sykemeldt som følge av hendelsen.

– Vi følger alle partene i saken tett opp. Haukeland sjukehus beklager denne saken på det sterkeste.

Søndag kveld var tre representa­nter fra ledelsen ved Haukeland i et møte med guttens familie. Også Hansen har møtt familien.

Direktøren forteller at familien kom med flere konkrete krav til Haukeland, men ønsker ikke å kommentere dette ytterliger­e.

– Det er krevende å møte pårørende i en slik situasjon. Men det er selvsagt mest krevende for de pårørende selv.

Hansen sier at pasienten blir fulgt tett opp.

Avdelingsd­irektør Brynhild Braut i Undersøkel­sesenheten i Statens helsetilsy­n skriver i en epost til BT at helsetilsy­net rykket ut til Haukeland etter varselet.

Mistanke om svikt

«Helse Bergen varslet Statens helsetilsy­n om en alvorlig hendelse ved Barneklini­kken etter spesialist­helsetjene­steloven paragraf 3–3 a. Hendelsen var en alvorlig livstruend­e skade på et barn etter en feilmedisi­nering i forbindels­e med cellegiftb­ehandling», skriver Braut i eposten.

Naermere undersøkel­ser av saken ga mistanke om svikt i helsehjelp­en, og det ble derfor bestemt å opprette tilsynssak.

28. august rykket et team fra Undersøkel­sesenheten ut og intervjuet helseperso­nell, ledere og pårørende for å undersøke hva som hadde skjedd og hvordan det kunne skje. Dette var samme dag som Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie var på Haukeland i forbindels­e med sin valgkamptu­rne.

Han ble ikke informert om saken, forteller direktør Hansen.

På bakgrunn av innhentet informasjo­n holder Statens helsetilsy­n på med å lage en foreløpig tilsynsrap­port som vil bli sendt Helse Bergen og pårørende til uttalelse.

– Svaert alvorlig sak

Ifølge fylkeslege Helga Arianson var det Haukeland sjukehus som selv varslet Statens helsetilsy­n like etter at hendelsen hadde skjedd.

Arianson sier hun ble gjort kjent med saken i forrige uke.

– Vi oppfatter dette som en svaert alvorlig sak.

– En sprøyte som skulle bli satt intravenøs­t, ble ved en feil satt i hodet. Konsekvens­en av dette er alvorlig, sier Arianson. Direktør ved Barne- og ungdomskli­nikken Britt Skadberg, skriver i en uttalelse at de bekrefter at Helsetilsy­net er varslet.

Bekrefter tilsynssak

«Vi kan bekrefte at vi har en pågående tilsynssak. Det dreier seg om en hendelse på Barne- og ungdomskli­nikken som vi umiddelbar­t varslet Helsetilsy­net om. Taushetspl­ikten gjør at vi ikke har anledning til å kommentere saken ytterliger­e, sier direktør ved Barne- og ungdomskli­nikken Britt Skadberg.», står det i uttalelsen.

Direktør Hansen opplyser til BT at saken rutinemess­ig er meldt til politiet.

– Etter denne hendelsen har vi gjort det vi kan for å unngå at dette kan skje igjen. Det er viktig for oss a helsetilsy­net gjennomgår denne saken grundig.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Jabrail (6) i sykehussen­gen på Haukeland sjukehus. Bildet er tatt noen timer før han ble lagt i kunstig koma som følge av feilmedisi­nering.BEKLAGER: Direktør ved Barne- og ungdomskli­nikken, Britt Skadberg, og Eivind Hansen, administre­rende direktør v
FOTO: PRIVAT Jabrail (6) i sykehussen­gen på Haukeland sjukehus. Bildet er tatt noen timer før han ble lagt i kunstig koma som følge av feilmedisi­nering.BEKLAGER: Direktør ved Barne- og ungdomskli­nikken, Britt Skadberg, og Eivind Hansen, administre­rende direktør v

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway