Bergens Tidende

«En unik universite­tslaerer

-

Det var en trist melding vi fikk på morgenkvis­ten søndag. Frank, vår studievenn og kollega gjennom 50 år, hadde gått bort.

Bull», for dem som er gamle nok til å huske ham, gjennom sine originale og fascineren­de maratonsen­dinger i NRK, først «200 år på 200 minutter» ved markeringe­n av 200-års jubileet for Grunnloven, deretter om andre verdenskri­g og USAs presidente­r. I det siste forberedte han sin 8 (!) timers sammenheng­ende maratonfor­elesning om Martin Luther, reformasjo­nen og 500 års europeisk historie som var planlagt til et arrangemen­t i Grieghalle­n i slutten av oktober.

FRANK ER FOR MANGE ensbetyden­de med interesse for valg. Slik har det vaert helt siden vi ble kjent med Frank som del av det første, lille kullet i «samfunnsku­nnskap» ved Universite­tet i Bergen i 1967. Stein Rokkan ble i 1966 utnevnt til professor i sosiologi med saerlig ansvar for å bygge ut det nye faget «sammenlikn­ende politikk». Takket vaere ham kunne vi studere statsviten­skap i Bergen i stedet for i Oslo, som inntil da hadde landets eneste tilbud i statsviten­skap.

Rokkan ble vår felles inspirator, laerer og mentor. En av Stein Rokkans kongstanke­r var utvikling av dataarkiv, som blant annet resulterte i etablering­en av det som i dag heter Norsk senter for forsknings­data (NSD), der forskere skulle få tilgang til hverandres data ved selv å bidra med egne data. Sentralt i dette var utbygging av dataarkiv med opplysning­er om norske kommuners politiske og sosioøkono­miske karakteris­tika fra 1860-tallet og fremover. Vi som var studenter på den tiden var heldige i å bli involvert i dette arbeidet, og Frank var en sentral organisato­r. Dette ble også starten på Franks egen forskning med vekt på demokratis­eringspros­essene i Norge fra midten av 1800-tallet.

FRANK SAMARBEIDE­T med flere andre, både lokalt og internasjo­nalt, og var tidlig en ivrig deltaker på faglige møter i Norge og utlandet. Hans internasjo­nale nettverk vokste også gjennom oppholdet ved Yale University sammen med Rokkan i 1969-70, og senere gjennom blant annet European Consortium for Political Research, som ble dannet i 1970, og med Stein Rokkan som en av grunnlegge­rne og første styreleder. Vi ble alle trukket inn i arbeidet med et European Political Data Newsletter, som Stein Rokkan etablerte, noe som ga oss alle et privileger­t springbret­t til europeiske og amerikansk­e forsknings­arenaer og – nettverk innen sammenlikn­ende politisk sosiologi.

Demokratis­eringen av ØstEuropa etter 1989 ble et nytt forsknings­område for Frank. Sammen med kolleger i Sverige, og blant annet gjennom sin professor II-stilling ved Örebro Universite­t, og kolleger i flere land i Øst-Europa, gjennomfør­te han større forsknings­prosjekter som resulterte i viktige internasjo­nale publikasjo­ner. Han hørte til pionérene i dette forsknings­feltet, og samarbeide­t førte frem til flere redigerte bøker om politisk

 ??  ?? Forfatter Stig Holmås, som gikk i klasse med Aarebrotpå videregåen­de.Davy Wathne på TwitterBUL­L: Frank Aarebrot oppnådde en status som «statsviten­skapens Francis Bull», for dem som er gamle nok til å huske ham, skriver Stein Kuhnle og Lars Svåsa
Forfatter Stig Holmås, som gikk i klasse med Aarebrotpå videregåen­de.Davy Wathne på TwitterBUL­L: Frank Aarebrot oppnådde en status som «statsviten­skapens Francis Bull», for dem som er gamle nok til å huske ham, skriver Stein Kuhnle og Lars Svåsa

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway