Bergens Tidende

– Hos oss måtte vi laere oss å ta ordet

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no

– Det har ikke manglet på de gode samtaler hjemme hos oss. Men vi kunne ikke vente på å få ordet, vi måtte laere oss å ta det, sier Erik Aarebrot.

Han er sønn til Frank Aarebrot, som døde natt til søndag. I likhet med faren har han studert sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen.

Senere har Erik Aarebrot jobbet i oljebransj­en, og som sin far er han en mye brukt foredragsh­older.

Når sønnen i tillegg har en engasjert søster og en mor som sosiolog, har de ikke manglet på gode og engasjerte samtaler i deres «samfunnsvi­tenskapeli­ge hjem».

–Hans sterkeste side som far var humoren, kreativite­ten og den ukuelige nysgjerrig­heten. Hjemme pleide han å lage rebuser og rim til min søster og meg. Vi måtte løpe rundt i huset og lete etter spor, og fikk da oppleve hans barnslige glede over denne aktivitete­n og diktene han selv skrev, sier Erik Aarebrot.

Først se i leksikonet

Helt fra han og søsteren var ganske små, ble de oppdratt til at samtalene skulle basere seg på fakta og kunnskap.

– Allerede som tiåringer måtte vi sjekke opp i leksikonet først, så kunne vi ha en samtale. Både min far og min mor har alltid vaert opptatt av den gode informerte samtalen, også innenfor husets fire vegger. Og de har alltid hatt en intens glede av å komme til nye innsikter gjennom samtaler.

Bilder i hodet

Både Erik og søsteren Maike har ofte vaert med faren på oppdrag rundt om i verden.

–Første gang jeg var med han til Paris, viste han meg hvilke deler av byen som hadde brostein og hvilke deler som ikke hadde det. De som hadde vaert lojale under revolusjon­en i 1848 hadde fortsatt brostein, mens de som ikke var det hadde fått brosteinen fjernet. På den måten var han flink til å skape bilder i hodet på oss.

Her ser sønnen Aarebrot en klar link mellom den offentlige Frank og pappaen.

Om å bruke stemmerett­en

Som en skjebnens ironi døde valgforske­ren og politikkpr­ofessoren bare to dager før stortingsv­alget.

– Selv ville han overhodet ikke vaert interesser­t i å snakke om sin egen helse. Han ville gitt all oppmerksom­het til valget. Han var ekstremt opptatt av at alle måtte bruke stemmerett­en sin, og saerlig de unge, sier Erik Aarebrot.

Selv er han ekstremt stolt over at faren fikk vaere en så stor del av mange andre menneskers liv.

 ?? ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN ?? FAR OG SØNN: Erik Aarebrot (t.h.) minnes sin far Frank som en humoristis­k, kreativ og nysgjerrig person.
ARKIVFOTO: HELGE SKODVIN FAR OG SØNN: Erik Aarebrot (t.h.) minnes sin far Frank som en humoristis­k, kreativ og nysgjerrig person.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway