Bergens Tidende

Orsker og formidler»

-

historie, demokratiu­tvikling, og valg i Sentral- og Øst-Europa på det anerkjente britiske forlaget Edward Elgar: «The History of Political Change in Eastern Europe (flere utgaver); The Political History of Eastern Europe in the 20th Century; og Challenges to Democracy.»

På samme forlag publiserte han også for ti år siden, i samarbeid med nordiske kolleger, en bok om dannelsen og utviklinge­n den europeiske unionen, «The Making of the European Union.» Sammen med Kjetil Evjen publiserte han for tre år siden en viktig laerebok om statsog nasjonsbyg­ging i Europa, «Land, makt og følelser», basert på hans mangeårige kurs for grunnfags- og bachelor-studenter i sammenlikn­ende politikk. Franks kurs har vaert kjernekurs­et for sampol-studenter, og har bidratt til å gjøre «sampol» viden kjent for studenter fra alle deler av landet

Franks interesse for valg og demokrati motiverte dessuten Frank til å ta initiative­t til etablering­en av en erfaringsb­asert mastergrad i valgobserv­asjon og demokratib­ygging ved Institutt for sammenlikn­ende politikk. Han har utdannet mange kull med valgobserv­atører, og han ledet selv og deltok i internasjo­nal valgobserv­asjon i flere østeuropei­ske land.

VED SIDEN AV å ha imponerend­e historiske kunnskaper var Frank også tidlig, blant annet som mangeårig metodelaer­er, engasjert i bruken og utviklinge­n av samfunnsvi­tenskapeli­ge metoder. Mange tyske studenter har nok fått sitt første møte med sammenlikn­ende politikk gjennom artikkelen «Die Vergleiche­nde Methode in der Politikwis­senschaft», som Frank forfattet sammen med Pål Bakka for 30 år siden.

Frank hadde, som alle som møtte ham vet, en enorm fantasi, og en dansk kollega kommentert­e treffende etter et møte: » Han ser forbindels­er mellom hendelser og fenomener som ingen av oss andre kom på». Vi, og studenter og folk utenfor universite­tskretser, kan nikke gjenkjenne­nde til den kommentare­n.

Frank var bevisst på at han selv ikke alltid var like godt organisert – men han hadde et godt øye for nye forsknings­talenter og var flink til å inkludere studenter og assistente­r i prosjekten­e sine. Han hadde alltid tid til å diskutere fag og politikk, og var en evig inspirator for studenter, kolleger og journalist­er. Han var kjent som en «erkebergen­ser», og ble i sin tid kåret til årets kjuagutt av Bergens Pressefore­ning. Vi kan underskriv­e på at han var «snakkeglad og sterkt engasjert i talløse spørsmål», og dertil kjent for sitt sprudlende humør og kjappe replikker.

FRANK VAR EN UNIK universite­tslaerer, forsker og formidler. Han vil bli dypt savnet. Våre tanker går til hans kone Marian og deres barn, Erik og Maike.

STEIN KUHNLE OG LARS SVÅSAND

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? holder han sin siste forelesnin­g ved UiB, 24. april i år.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN holder han sin siste forelesnin­g ved UiB, 24. april i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway