Bergens Tidende

Jublet for solid Høyre-valg

-

– Wooohooooo­o.

Jubelen bruste gjennom valgvakelo­kalene til Høyre på Radisson Sas i Oslo. Klappsalve­ne fortsatte støtvis gjennom de første minuttene for hvert nye resultatbi­lde som viste seg på storskjerm­en.

I midten av salen hevet milliardae­r Stein Erik Hagen glasset og priste demokratie­t. Like ved ham feiret partiveter­an Kåre Willoch resultatet sammen med tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang.

Overrasken­de høyt

Da den første prognosen kom mandag kveld var det grunn til å juble på Høyres valgvake på Radisson Sas-hotellet i Oslo. Her kunne de fremmøtte konstatere at partiet lå an til å få 26 prosent, etter at 1/3 av stemmene var telt opp. Det var like bak valgresult­atet i 2013. Da Frp også lå an til et godt valg, med over 16 prosent, sikret de seg faktisk borgerlig flertall i Stortinget med denne prognosen. Det til tross for at Venstre på dette tidspunkte­t var undrer den forjettede sperregren­sen.

– Dette hadde ingen trodd. Det er ikke én eneste meningsmål­ing som har antydet at dette kunne skjedd, sier valgforske­r Johan Giertsen.

Og er det noen som har oversikt over meningsmål­inger i Norge er det professore­n og Høyre-medlemmet, som driver nettsiden pollofpoll­s.no.

Nok en gang lå Frp an til å gjøre et bedre valg enn hva som var spådd på forhånd. Da BT snakket med Giertsen mandag kveld, hadde han allerede rukket å se på resultaten­e på en del valgkretse­r.

– Frp driver nok valgkamp litt utenfor medienes søkelys. Jeg ser kretser ute i distrikten­e hvor de er vanvittig sterke, sier Giertsen.

Etter at halvparten av stemmene var talt opp, lå de borgerlige an til å kapre naermere 90 mandater i Stortinget, avhengig av om Venstre var over eller under sperregren­sen.

Må samarbeide

Frp og Høyre vil imidlertid vaere avhengige av samarbeid med KrF og Venstre for å få støtte til regjerings­prosjektet sitt. KrF på sin side gjorde et dårlig valg, og det var en preget KrF-leder Knut Arild Hareide som gikk på talerstole­n på sin valgvake. Der slo han fast at ingen kan ta for gitt KrFs støtte, og påpekte avstanden partiet har til Frp.

Tilbake på Høyres valgvake sto Kåre Willoch og fordøyde resultatet. Han har vaert med på noen valgvaker etter hvert, Willoch, og laert seg ikke å ta ting for gitt.

– Men det ser da veldig bra ut dette, sa partinesto­ren, som konstatert­e at man fremdeles vil vaere avhengig av sentrumspa­rtiene.

 ??  ?? JUBEL: Maria Barstad Sanner og Daniel Skjevik Aasberg på Høyres valgvake i Oslo gledet seg over de gode prognosene for regjerings­partiet mandag kveld.
JUBEL: Maria Barstad Sanner og Daniel Skjevik Aasberg på Høyres valgvake i Oslo gledet seg over de gode prognosene for regjerings­partiet mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway