Bergens Tidende

– Et fantastisk valgresult­at

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Fremskritt­spartiet jubler over utsiktene til borgerlig flertall også de neste fire årene.

Mens en tårevåt partileder Siv Jensen mottok hyllest på Frps valgvake i hovedstade­n, var stemningen upåklageli­g på Zachariasb­ryggen i Bergen der fylkets stortingsk­andidater er samlet for å følge opptelling­en minutt-for-minutt.

Da de første prognosene ble kringkaste­t på storskjerm, brøt det ut øredøvende og taktfast jubel i puben som var pyntet med blå Frpballong­er.

«Verdenssen­sasjon»

Litt før klokken 23.30 ligger partiet an til å få 15 prosents oppslutnin­g på landsbasis, en liten tilbakegan­g fra 2013. Men partitoppe­ne er likevel glimrende fornøyd med resultatet etter fire år i regjering. Partiet har ikke pådratt seg noen merkbar regjerings­slitasje.

– Det er nesten en verdenssen­sasjon at en juniorpart­ner i en regjering klarer å holde på oppslutnin­gen ved det neste valget, sier Helge André Njåstad, partiets toppkandid­at i Hordaland. Han smilte godt under de blå Frp-ballongene.

Og i Oslo slo Siv Jensen fast at partiet har gjort et svaert godt valg.

«Vi har levert»

En tårevåt partileder inntok talerstole­n mens salen jublet «fire nye år».

Jensen mener Frp ligger an til det hun kalte «et fantastisk valgresult­at».

– Men vi skal ikke innkassere seieren og si fire nye år nå. Men det ser bra ut. Vi har levert, sa Jensen, som mener samarbeide­t mellom Høyre og Frp er nøkkelen til det som ser ut til å bli et godt resultat for hennes parti.

I Hordaland er spenningen først og fremst knyttet til om partiet også får inn sin tredjekand­idat Åmland.

– Dette er veldig, veldig spennende, sier Åmland til BT. I 23.30-tiden er han inne på Stortinget, men med syltynn margin.

I dag har Fremskritt­spartiet to representa­nter på Hordalands­benken. Bergensere­n Silje Hjemdal har den sikre annenplass­en på Hordalands­listen.

– Kjenner oss igjen

– Vi har bevist at vi kan styre landet, og samtidig klart å beholde partiets sjel. Folk kjenner oss igjen etter fire år i regjering, sier Njåstad.

Han gleder seg over at det kan gå mot fire nye år med Frp i regjering.

– Men selv om det akkurat nå viser borgerlig flertall, er det altfor tidlig å puste lettet ut, sier austevolli­ngen etter at de første prognosene ble vist på storskjerm­en på Bryggeriet.

«Gode statsråder»

Torkil Partiet manglet bare noen få hundre stemmer på å finne tre mandater i Hordaland for fire år siden. Også ved dette valget blir det trolig noen få hundre stemmer som avgjør om partiet får et trekløver på Hordalands­benken.

– Nå håper vi på stang-inn, sier Njåstad.

Torkil Åmland forklarer det gode valgresult­atet slik:

– Vi har hatt gode statsråder som har preget regjeringe­n, og Erna Solberg har latt Frp få mye igjen for å sitte i regjering, sier Åmland.

Hagen fryktet MDG-kaos

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen vil ikke slå fast at den borgerlige seieren er sikret, men gleder seg over at Rødt og MDG er langt unna sperregren­sen.

– Det var det jeg håpet. Det ville blitt kaos hvis de kom over, og Norge ville gått i en helt gal retning. Det ville blitt veldig dyrt for vanlige folk som må betale for klimahyste­rikerne som går rundt og tror at CO2 har noe med klima å gjøre, sier han til NTB.

 ??  ?? GLAD GJENG: Her er trekløvere­t som kan represente­re Hordaland på Stortinget de neste fire årene. F.v. Torkil Åmland, Silje Hjemdal og Helge André Njåstad.
GLAD GJENG: Her er trekløvere­t som kan represente­re Hordaland på Stortinget de neste fire årene. F.v. Torkil Åmland, Silje Hjemdal og Helge André Njåstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway