Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Selv et knepent flertall er en stor triumf for statsminis­ter Erna Solberg.

-

STATSMINIS­TER ERNA SOLBERG fortsetter, slik det så ut ved midnatt i går. Unngår hun å rote alt til det første året, vil hun bli stående igjen som den største Høyre-lederen i nyere tid. De borgerlige partiene har hatt det med å ødelegge for seg selv. En stabil, gjenvalgt regjering på høyresiden av norsk politikk er i naerheten av oppsiktsve­kkende.

Også noen måneder tilbake i tid, virket hennes gjenvalg som en dristig spådom. Arbeiderpa­rtiets fall på målingene gjennom sensommere­n har vaert forbausend­e stort.

Sitter Solberg til neste vår, vil hun overgå Kåre Willoch. Høyres oppslutnin­g var større den gangen, men det var før Frp tok et jafs av velgermass­en.

DET OFFENTLIGE ORDSKIFTET har tidvis gitt inntrykk av at regjeringe­n er allment forhatt. Istedenfor ser den ut til å vinne et noe overrasken­de gjenvalg, der regjerings­partiene knapt mister oppslutnin­g.

At en regjering taper velgere med tiden, er naermest en naturlov. Velgerne stiller høye krav til sine folkevalgt­e. Samlet mister også de fire samarbeids­partiene flere prosent av velgerne fra 2013.

Man skulle likevel tro Ap skulle klare å lokke flere over til sin side, gitt at regjeringe­n ligger såpass langt fra det politiske sentrum.

Eller kanskje ikke. Opposisjon­en har gjort jobben og vel så det med å kritisere Høyres og Frps politikk. Endringene i praktisk politikk har likevel vaert moderate. Reformene regjeringe­n har gjennomfør­t, er ikke langt unna det en tredje Stoltenber­g-regjering ville gjort.

Det er nok også noe av grunnen til at Ap har slitt med å markere stor nok avstand til Høyre i valgkampen.

KRF OG VENSTRE har dessuten fungert som støtdemper­e for regjeringe­n. Begge går betydelig tilbake. Førstnevnt­e har hatt en fallende kurve i mange år, fordi deres kjernevelg­ere rett og slett blir faerre. Partiet har ikke klart å trekke til seg nye velgergrup­per siden 90-tallet.

Likevel har nok kontrovers­ene rundt det å støtte en Frp-regjering ødelagt for partiet i valgkampen. Hareide har fått så mange spørsmål om hvilken regjering han egentlig støttet at han knapt fikk snakket om egen politikk. Partiet, og velgerne, er dypt splittet i synet på hvilken retning som er den beste. Det har gjort valgkampen vanskelig for Hareide.

Noe av grunnen til at Frp har holdt på velgerne, er nok også at partiet så effektivt har klandret støttepart­iene for alt som har gått galt. Det har tidvis vaert en for utakknemli­g jobb å sikre regjeringe­n flertall.

Når det er sagt: Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande har gjort en forunderli­g dårlig jobb med å skryte av egne seire. Først etter tre og et halvt år oppdaget de at de hadde gått i den fryktede SV-fellen. Frp, derimot, har klart å kommuniser­e til egne velgere at det ikke er mulig å få gjennomsla­g for alt selv om partiet er i regjering.

En stabil, gjenvalgt regjering på høyresiden av norsk politikk er i naerheten av oppsiktsve­kkende.

STORTINGSP­ERIODEN HAR VAERT preget av saerlig to saker: oljeprisfa­llet og flyktningk­risen. Regjeringe­n var ikke skyld i den økonomiske nedturen. Derfor kan den heller ikke ta aeren for oppturen. Men når pilene peker oppover igjen, kan den vanskelig klandres for å ha håndtert den dårlig.

Da økonomien bedret seg, mistet Ap kortet de hadde satset mest på, ikke minst på Vestlandet. Til tross for at Ap-leder Jonas Gahr Støre har gjort en prisverdig innsats for å forstå landsdelen bedre, tapte han slaget.

Et bredt stortingsf­lertall sto bak innstrammi­ngene i kjølvannet av antall asylsøkere økte kraftig. Det var på ingen måte regjeringe­n alene som håndterte den krevende situasjone­n. Men Erna Solberg var en synlig og tydelig statsminis­ter gjennom det som må beskrives som en krise i det norske asylsystem­et.

Det har så absolutt vaert støy rundt flere av regjeringe­ns reformer. Klok av skade, sørget Solberg for å sette dem i gang så tidlig i stortingsp­erioden som mulig. Planen var da at en del av uroen skulle legge seg før valget. Hun klarte det mer eller mindre.

REGJERINGE­NS SEIER skyldes ikke minst Aps mislykkede valgkamp. De har ikke evnet å få frem saker de selv har tjent på. Kritikken av regjeringe­ns reformer har tjent Sp. SV har tjent på at Ap har løftet bekjempels­e av økonomiske forskjelle­r i valgkampen.

Støre har hatt en tøff valgkamp, og det synes som om både velgere og etter hvert mange i partiet har tvilt på om han er rett kandidat til å lede partiet. Han har ikke klart å mobilisere nok tradisjone­lle Ap-velgere.

Dette har han til felles med sosialdemo­kratiske partier ellers i Europa. De taper terreng, til fordel for partier lenger til venstre. Høyrepopul­istiske partier har også mange steder fått et godt grep om de tradisjone­lle arbeiderkl­assevelger­ne.

Derfor blir Arbeiderpa­rtiets posisjon på venstresid­en noe av det mest spen-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway