Bergens Tidende

Hun feiret 75-årsdagen i Stoltzen

- BENEDICTE A. BAKKEN benedicte.andersen.bakken@bt.no KIM BØYUM foto HANNE SOLBØ

De eldste deltakerne imponerer kanskje aller mest i Bergens mest brutale løp.

Ung, gammel, trent eller utrent. Stoltzekle­iven er for alle. I fjor var rundt 70 av deltakerne i Stoltzekle­iven Opp over 70 år, og trolig ligger andelen på rundt det samme i år. Fredag var gjengen fra Team Puma blant de aller første som kom i mål. De deltar i klassene 70–74 og 75–79 år. Og i år hadde de med seg en jubilant.

– Er det ikke en litt vond måte å feire bursdagen på?

– Den vonde måten, det var for 14 dager siden da jeg var i Oslo på halvmarato­n. Men jeg har hatt trøbbel med ryggen. Med dårlig rygg fra før, så ble det ikke bedre i dag. Men nå er jeg ferdig med løpet, sier den ferske 75-åringen Johanne-Marie Erstad.

Hun har akkurat kommet på toppen av Stoltzen. Hun er sliten, har høy puls, men smiler likevel bredt.

– Beviser noe for meg selv

Erstad kunne ikke tenkt seg en bedre måte å runde 75 på.

– Jeg beviser noe overfor meg selv. At det nytter å trene og det nytter å stå på selv om det gjør litt vondt her og der. Selv om det ble sisteplass i vårt lag, har jeg klart å vaere med for 17. gang, sier Erstad.

Og etter all slitet, kommer belønninge­n.

– I kveld skal jeg ut og spise med sønnen min, sier 75-åringen.

Med for 39. gang

Med seg på laget hadde jubilanten blant andre Odvar Holsen (71). Han var sistemann som startet i gjengen, men førstemann opp. Da han satte beina på treplattin­gen på toppen, gjorde han det for 39. gang i Stoltzen Opp. Holsen har altså deltatt i løpet samtlige år det har vaert arrangert.

– Det er knallhardt. Det er mye melkesyre, vet du, sier Holsen like etter han passerer mållinjen.

Han ser nøye på resultatla­ppen. 16.26 totalt til toppen. 14 minutter og 29 sekunder opp selve trappene. 8 minutter og 23 sekunder halvveis.

– 16.26 er 11 sekunder saktere enn i fjor. Det er jeg fornøyd med, sier Holsen.

– Veldig imponerend­e

Mannen som feirer 40-årsjubileu­m i Stoltzen Opp neste år, har et spesielt tips til hvordan man skal klare å få best mulig tid opp «helveteslø­ypen».

– Gå i steintrapp­ene og forsøk å løpe der det er lettere, er Stoltzen-veteranens beste tips.

Løpsleder Owen Westergård lar seg begeistre av at også eldre hiver seg med på Stoltzekle­iven Opp.

– Jeg synes det er veldig imponerend­e. Faktisk har vi ganske mange eldre som er med. Og disse har gode tider og er veltrente, sier Westergård.

– Hvorfor tror du dere klarer å fenge så mange ulike typer folk?

– Vi er heldige som har den tradisjone­n vi har, og vi har en fin beliggenhe­t. Traseen er genial fordi den er kort og kjent,

 ??  ?? – Jeg beviser noe overfor meg selv, sier Johanne-Marie Erstad (75) om hvorfor hun valgte å feire bursdagen sin i Stoltzen.JUBILANT: Johanne-Marie Erstad (til v.) feiret 75-årsdagen med Stoltzen Opp.
– Jeg beviser noe overfor meg selv, sier Johanne-Marie Erstad (75) om hvorfor hun valgte å feire bursdagen sin i Stoltzen.JUBILANT: Johanne-Marie Erstad (til v.) feiret 75-årsdagen med Stoltzen Opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway