Bergens Tidende

Kvinner i musikkbran­sjen synger ut

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no INGVILD NAVE BRITT SØRENSEN GURO H. BERGESEN

Nå forteller også kvinnelige musikere om seksuell trakasseri­ng. Nathalie Nordnes og Heidi-Marie Vestrheim håper #metoo-kampanjen kan føre til endring.

«Han åpnet buksen sin og styrte hånden min rundt på kjønnet sitt. Først da han dyttet hodet mitt ned dit, klarte jeg å komme meg løs. Han flirte.»

Historien tilhører en norsk kvinnelig musiker. En av totalt 1001 kvinner som jobber med musikk i Norge som har signert enten oppropet innenfor det klassiske feltet, #visyngerut, eller oppropet i musikkbran­sjen, #nårmusikks­tilner, som Aftenposte­n publiserte onsdag kveld.

I oppropene presentere­s et utvalg historier der musikerne forteller om trakasseri­ng og overgrep tilknyttet musikkbran­sjen.

Fysisk og verbal trakasseri­ng

Flere kvinner som kommer fra musikkmilj­øet i Bergen forteller om uønskede seksuelle tilnaermel­ser og regelrett trakasseri­ng. Nathalie Nordnes er en av dem, selv om hun påpeker at de fleste hun har samarbeide­t har vaert profesjone­lle og hyggelige.

Hun forteller om to spesielt ubehagelig­e opplevelse­r. En av dem er gjengitt her.

– Underveis i et krevende arbeid for å inngå en samarbeids­avtale, opplevde jeg seksuelt trakassere­nde tilnaermel­ser. Først verbalt, men også fysisk ved et møte. Det er uakseptabe­lt og kjennes enormt skuffende og ubehagelig når maktforhol­det misbrukes slik. Man tenker at man har felles utgangspun­kt i musikken og så viser det seg at vedkommend­e har andre intensjone­r.

Avtalen ble inngått, men Nordnes slapp å forholde seg til vedkommend­e etterpå. Andre konsekvens­er fikk episoden ikke.

– Jeg snakket med mine naermeste om det, men man blir usikker på hva man skal gjøre. Skal man ta det opp i et større forum eller la det vaere? I utgangspun­ktet ønsker jo jeg å vaere kjent for musikken min, ikke som et offer for seksuell trakasseri­ng. Derfor tror jeg også at #metoo-kampanjen er bra: Det føles tryggere å fortelle når man ikke står alene, men er en del av et kor.

1001 underskrif­ter

Forrige fredag publiserte Aftenposte­n oppropet #stilleforo­pptak, der nesten 600 skuespille­re gikk sammen om å varsle om seksuell trakasseri­ng.

Denne uken publiserer samme avis to opprop fra musikkbran­sjen. 295 musikere innenfor det klassiske feltet, og 706 kvinner i musikkbran­sjen har signert under hashtagene #visyngerut og #nårmusikke­nstilner.

På listen over underskrif­ter står flere kjente vestlandsm­usikere, som Marie Amdam i Razika og Thea Hjelmeland fra Førde, i tillegg til nasjonalt store musikere som Lise Karlsnes, Kaja Gunnufsen og Sandra Lyng.

– Hånd under skjørtet

Nordnes er ikke alene. Musiker og tidligere AKKS-leder Mona Størseth Emmerhoff kaller en konsert hun spilte med bandet Lovebugs på Rick’s, det mest groteske hun har vaert med på.

– Jeg har nok vaert ganske forskånet, men kunne ha fortalt mye om hva som kan skje på konserter. Jeg vet ikke hvor ofte jeg har opplevd å få en hånd stukket oppunder skjørtet på Garage. Det er blitt en del lusinger, men der er de i hvert fall flinke til å ta affaere og kaste folk ut. Å spille på Rick’s med Lovebugs er det mest groteske jeg har vaert med på, på grunn av måten voksne menn i salen oppførte seg mot oss på scenen, med roping og gestikuler­ing. Da holdt vi oss backstage i pausen.

– Spurte om kondomer

Silje Wergeland er vokalist i nederlands­ke The Gathering. Hun har spilt i store deler av Europa og Sør-Amerika.

Selv om det kan ha skjedd alvorlige overtramp også i Bergen, opplever hun bransjefol­k her som snillere enn en del andre steder.

Wergeland forteller om en opplevelse på et bransjetre­ff hvor hun represente­rte Music Export Norway. På vei fra et utested til et annet, sammen med en rekke bransjefol­k, kom en mann hun knapt hadde snakket med plutselig bort og spurte om hun hadde kondomer klare.

– Jeg ble helt satt ut og gikk derfra. Da jeg fortalte det til en av de andre mannlige deltakerne, fikk jeg beskjed om at det måtte jeg tåle, sier hun.

Kunne ta for seg

Også Heidi-Marie Vestrheim sier hun har fått innblikk i hvordan enkelte mektige menn i musikkbran­sjen kan oppføre seg.

– På bransjefes­ter i Oslo kunne man se at mannlige, kokainruse­de popstjerne­r trodde alle ville ligge med dem – de måtte bare bestemme seg for hvem de ville ha. Da var jeg kjapp til å si fra at jeg var lesbisk og ikke orket noe slikt, men det var nok verre for andre kvinner. Det var en utbredt holdning om at mektige menn og kvinner kunne ta for seg som de ville, sier Vestrheim.

På dette tidspunkte­t var hun ung vokalist i Bergens-bandet Atakama. Hun forteller at seksuell trakasseri­ng ikke har vaert et problem for henne, men at hun ofte har kjent på holdninger om at kvinner er hjelpeløse.

Ingen av kvinnene BT har snakket med er en del av oppropet. Kvinnene som har underskrev­et oppropet har i fellesskap valgt å ikke uttale seg utover historiene de deler anonymt.

– Håper flere får seg en lekse

Geir Luedy har vaert manager i Made Management i en årrekke. Han blir sjokkert når han får høre noen av historiene.

– Jeg synes det er trist at det så ille. Det er mye verre enn jeg noen gang kunne forestille meg. Det gir en utrolig guffen følelse.

Luedy represente­rer artistene Aurora og Sigrid, som begge er unge kvinner på vei opp i musikkbran­sjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway