Bergens Tidende

Nye tider

#metoo var ikke et blaff. Kampanjen får varige konsekvens­er for det norske samfunnet.

-

ET PAR UKER INN i det nye året er det trygt å slå fast at #metoo ikke bare var et viralt blaff. Ap-leder Jonas Gahr Støre omtalte det mandag som et før-og-etter-øyeblikk i historien. Det er en god beskrivels­e.

Den siste uken har to politikere, Aps Trond Giske og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, gått av som en direkte konsekvens av #metoo.

DET ER EN SMERTEFULL prosess #metoo har satt i gang. Oppmerksom­heten har vaert massiv, og det må den nødvendigv­is vaere så lenge sakene fortsetter å komme. For dem som har vaert utsatt for trakasseri­ng og uakseptabe­l oppførsel, er det gjerne en betydelig belastning å melde fra om det de har vaert utsatt for. De som tar støyten, er med på å dra det norske samfunnet fremover, til et arbeidsliv og et politisk liv som er bedre for flere.

Grensene for hva som oppleves som ugreit har neppe blitt flyttet på. Å bli utsatt for plagsom, uønsket seksuell oppmerksom­het var like ubehagelig før #metoo inntraff.

JA, DET ER NØDVENDIG at ledere som har utsatt andre for trakasseri­ng og annen uakseptabe­l oppførsel på arbeidspla­ssen trekker seg. Skal man ta seksuell trakasseri­ng på alvor, må det få konsekvens­er.

Kjernen i #metoo er maktmisbru­k, og personer som misbruker tilliten som kommer med lederposis­joner bør heller ikke beholde dem.

Få av dem som har fått beskyldnin­ger om seksuell trakasseri­ng mot seg er blitt identifise­rt i norsk presse, til forskjell fra Sverige, der en rekke personer har blitt navngitt. Det har vaert en styrke ved kampanjen her.

MÅLET ER IKKE at flest mulig hoder ruller eller blir offentlig kjent, men at trakasseri­ng ikke skjer. #metoo har vaert en vekker for mange, og det bør ha en oppdragend­e effekt.

Forskjelle­n er at det nå er åpnet opp et rom for å snakke om plagsom oppførsel og seksuell trakasseri­ng. Kunnskapen i arbeidsliv­et har økt, og det er et nødvendig utgangspun­kt for å forebygge og hindre nye tilfeller. Det gjenstår et viktig arbeid fremover på mange arbeidspla­sser, noe både LO og NHO har engasjert seg i. MEN DET ER LIKEVEL hver enkelt som må ta ansvar for ikke å tråkke over andres grenser og vaere bevisst hvordan egen atferd kan oppleves.

Også 2018 vil bli preget av #metoo. Det er for tidlig å si at det er nok nå. Men forhåpentl­ig vil det etter hvert handle mer om hvordan kampanjen har ført til bevisstgjø­ring og faerre tilfeller av trakasseri­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway