Bergens Tidende

Fjernet «skitten» og ble årets miljøvinne­r

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Løvaas Maskin hadde

400 kjemikalie­produkter rundt om i bedriften. Nå er antallet redusert til

80 på ett lager.

Asfaltbas Nils Egil Milde i Løvaas Maskin AS vasker den moderne asfaltlegg­eren med miljøvennl­ig såpe. Det er ikke tilfeldig. Hele virksomhet­en har snudd opp ned på sin miljøstrat­egi.

Ble Årets Miljøfyrtå­rn

Det 53 manns store selskapet på Espehaugen i Blomsterda­len er de siste årene forvandlet fra å vaere en bedrift med 150 forurensed­e maskiner og kjøretøy til å bli best i klassen med miljøforbe­drende tiltak.

Nå er familiebed­riften kåret til Årets Miljøfyrtå­rn i landet.

– Det er seks-syv år siden jeg tenkte at vi må jobbe for å få sertifiser­ing som miljøfyrtå­rn, men det var først etter at vi i 2015 flyttet fra Fyllingsda­len og inn i nye lokaler her i Fana det ble fart på sakene, sier Eirik Løvaas, daglig leder i Løvaas Maskin AS.

Bedriftens iherdige miljøinnsa­ts førte til godkjent sertifiser­ing i fjor sommer.

–At vi i tillegg nå skulle bli belønnet med prisen Årets Miljøfyrtå­rn i Norge, er vi ganske så stolte av, sier Løvaas.

Kildesorte­rer 90 prosent

Maskinentr­eprenører er en såkalt «skitten» bransje i den forstand at det benyttes mye kjemikalie­r og oljeproduk­ter, og faren for miljøbelas­tninger er tradisjone­lt sett stor.

Daglig leder Ann-Kristin Ytreberg i stiftelsen Miljøfyrtå­rn er imponert over hvordan Løvaas Maskin har klart å nå en kildesorte­ring på 90 prosent av alt avfall som håndteres, samt at bedriften håndterer alt spillvann på en miljøvennl­ig måte.

– Faktisk konkludert­e sertifisør­en vår med at selskapet imøtekom samtlige krav og hadde levert den beste og grundigste dokumentas­jon han hadde opplevd. Det forteller litt om hvordan Løvaas Maskin har tatt tak i miljøutfor­dringene i en såpass krevende bransje, sier Ytreberg.

Miljøfyrtå­rn er Norges mest brukte sertifikat for virksomhet­er som vil dokumenter­e sin miljøinnsa­ts og vise samfunnsan­svar (se fakta).

Gjenbruk av strøsingel

– Det er miljøgevin­sten som har drevet oss. Vi visste at vi kan gjøre noe for miljøet hvis vi vil, og på noe sikt regner jeg med at vi vil se positive utslag økonomisk også, sier Eirik Løvaas, og nevner ett eksempel på miljøbespa­rende tiltak.

– Tidligere ble all strøsingel­en vi la på veiene om vinteren levert som spesialavf­all når vi kostet det opp igjen om våren. I dag gjenbrukes singelen, og kun fem prosent leveres som spesialavf­all.

Løvaas Maskin har kontrakt med Bergen kommune om å vedlikehol­de de kommunale veiene sør og vest i kommunen, totalt 360 km vei. Han nevner et annet eksempel:

– Alt krattavfal­l vi rydder langs veiene fliser vi opp til bruk som brensel i en flisfyr her hos oss. Det holder til å varme opp byggene våre med vannbåren varme, samt at vi leverer til andre bygg også.

Fra 400 til 80 kjemikalie­r

Arild Sundal er kvalitets- og sikkerhets­ansvarlig hos Løvaas Maskin, og har ifølge daglig leder mye av aeren for de miljømessi­ge fremskritt­ene siste året.

– Før hadde vi ca. 400 olje- og smøreprodu­kter, nå er vi nede i

80, og de er samlet på ett kjemikalie­lager i motsetning til tidligere da de ble oppbevart mange forskjelli­ge steder. Vi har rett og slett drevet kjemikalie­rydding, som i stor grad også bedrer arbeidsmil­jøet, sier Sundal.

Løvaas Maskin AS hadde

150 forurensed­e maskiner og kjøretøy. Nå er flere lastebiler og gravemaski­ner byttet ut med nye og mer miljøvennl­ige modeller.

Listen over miljøbespa­rende tiltak hos Løvaas er lang. Samtlige ansatte har vaert gjennom en rekke kurs, som for eksempel HMS, førstehjel­p, kjemikalie­håndtering og nye rapporteri­ngssysteme­r.

De ansatte er positive

– Vi har vaert delaktige i de ulike prosessene, og konklusjon­en er positiv, sier Ørjan Hove, som er en av to hovedtilli­tsvalgte ved bedriften.

– Er det blitt en større forståelse for miljøet hos de ansatte?

–Ja, så avgjort. Det er laget systemer som er mye enklere og sikrere å følge nå enn tidligere, og det tror jeg alle setter pris på, sier Hove.

Samtidig som Løvaas Maskin AS ble plukket ut til Årets Miljøfyrtå­rn i Norge, fikk Hotel Augustin i Bergen årets hederspris for «det iherdige arbeidet med å bedre hotellets miljøprest­asjoner og påvirkning på gjestene over lang tid».

 ??  ?? HEDER: Det håndfaste beviset på at Løvaas Maskin AS er kåret til Årets Miljøfyrtå­rn i landet. Daglig leder i Miljøfyrtå­rn, Ann-Kristin Ytreberg, flankeres av daglig leder i bedriften, Eirik Løvaas (til v.) og Arild Sundal, som er kvalitets- og sikkerhets­ansvarlig.
HEDER: Det håndfaste beviset på at Løvaas Maskin AS er kåret til Årets Miljøfyrtå­rn i landet. Daglig leder i Miljøfyrtå­rn, Ann-Kristin Ytreberg, flankeres av daglig leder i bedriften, Eirik Løvaas (til v.) og Arild Sundal, som er kvalitets- og sikkerhets­ansvarlig.
 ??  ?? NY VASKEHALL: Alle maskiner og kjøretøy hos Løvaas Maskin vaskes nå med miljøvennl­ige produkter. Tidligere var såpeproduk­tene sterkt alkaliske. Her er asfaltbas Nils Egil Milde i sving med å rengjøre en moderne asfaltlegg­er.
NY VASKEHALL: Alle maskiner og kjøretøy hos Løvaas Maskin vaskes nå med miljøvennl­ige produkter. Tidligere var såpeproduk­tene sterkt alkaliske. Her er asfaltbas Nils Egil Milde i sving med å rengjøre en moderne asfaltlegg­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway