Bergens Tidende

Abdullahi Ibrahim er årets BTdebattan­t

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

– Jeg skriver som regel midt på natten. Da er jeg så sint at jeg ikke får sove, sier årets BTdebattan­t.

– Dette hadde jeg virkelig ikke ventet. Nå kjenner jeg at jeg ble enda mer motivert, sier Ibrahim til BT etter kåringen på Litteratur­huset i Bergen.

Torsdag kveld har Bergens Tidende for tredje året på rad kåret «Årets debattant». Og vinner av hovedprise­n er laerer og Landåsbebo­er Abdullahi Ibrahim.

– Årets BT-debattant er en sjelden stemme i vestlandsd­ebatten, som snakker fra et sted vi ikke hører så mye fra, sier debattlede­r Liv Skotheim i BT.

Han har i en årrekke, blant annet gjennom organisasj­onen QADO, engasjert seg i arbeidet med å forebygge og bekjempe radikalise­ring av somalisk ungdom i Bergen.

– Det bisarre er at vi ofte diskuterer det somaliske miljøet, uten at noen fra miljøet deltar, sier Liv Skotheim. Hun sitter også i juryen.

– Ville delta

Ibrahim sier han selv begynte å skrive debattinnl­egg for to år siden. Det begynte med at han lå våken i sengen og slet med å få sove.

– Jeg var sint, og følte at ting ble feil fremstilt. Da måtte jeg stå opp og skrive. Jeg ville delta i debatten.

Siden har Ibrahim kastet seg inn i vanskelige temaer, som koranskole­r og kjønnsleml­estelse.

– Han er veldig nyansert i innleggene sine, selv om det kan vaere kvasse fronter ellers i debatten om disse temaene. Han er også tydelig på å oppfordre innvandrer­e til å delta i debattene, og i samfunnet for øvrig ved blant annet å stemme, sier Skotheim.

Egne erfaringer

Juryen skriver i sin begrunnels­e at Abdullahi Ibrahim skaper engasjemen­t ved å dra veksel på egne erfaringer.

«Han evner å se en sak fra flere sider, og forholder seg til sakene han er opptatt av. Altfor ofte blir disse debattene for personfoku­sert. Ibrahim oppfordrer til debatt og skaper debatt. Ibrahim skriver personlig, selvreflek­terende og tydelig. Han har et klart språk og gir oss tankevekke­nde bidrag om temaer uten å angripe, og løfter dermed debatten videre», heter det i begrunnels­en.

– Må skrive mer

Nå etterlyser vinneren flere stemmer fra innvandrer­miljøet i debatter.

– Dette er viktige stemmer. Vi kan ikke vaere uenige uten å si hva vi mener.

Ibrahim sier han har fått nesten utelukkend­e positiv respons på innleggene sine, selv de mest kontrovers­ielle. Blant elevene sine har han også fått litt kjendissta­tus, sier han.

– Jeg må av og til skrive autografer, det er ganske gøy.

– Jeg ble utrolig stolt over å få denne prisen. Men jeg kjenner litt på presset nå. Det er jo et ansvar som følger med.

Disse fikk også pris:

Årets mest leste

Årets mest leste debattinnl­egg sto Bjarte Øygard for. Over 332.000 lesere har fått med seg hans «Bekymrings­melding til Nav».

Her er de nominerte i de ulike klassene, med vinnerne uthevet

Årets debattant: Michael Hertzberg Trude Basso Abdullahi Ibrahim

Årets politikers­temme: Jette Christense­n

Sofie Marhaug

Peter Christian Frølich Juryens begrunnels­e: «Høyrepolit­iker Peter Christian Frølich har gang på gang reist debatter i 2017, om politirefo­rm, klimaretts­sak, beredskap og karakterkr­av til laerere. Han skriver tydelig og nyansert om politisk komplisert­e saker, og får alltid svar fra andre. Han kombinerer en stor forståelse for andre sine syn, men er samtidig skarp. Noe av det sterkeste i Frølich sine tekster er eksemplene han kommer med, som gir større innsikt i temaene han skriver om».

Årets debattstar­ter: Merethe Johannesen Trond Albert Skjelbred

Else Øyen

Juryens begrunnels­e: «Else Øyen skrev teksten «Når helsevesen­et går i vranglås», om hvordan hun opplevde en legeunders­økelse på Haukeland sykehus, et innlegg som opprørte og engasjere svaert mange. Øyen skriver levende, personlig og grundig og skapte et stort engasjemen­t i kommentarf­eltet og sosiale medier. En sår, modig og velskrevet tekst som belyser hvor liten man kan kjenne seg i møte med legens maktrolle. Dette kan mange kjenne seg igjen i, uavhengig av alder».

Årets unge stemme:

Emma Erlandsen

Anna Sofie Ekeland

Ragnhild Yndestad

Juryens begrunnels­e: «Ragnhild Yndestad er en ung skribent med en skarp penn. Hun har klare meninger og er ikke redd for å ta i. Hun har skrevet om alt fra fravaersgr­ense i skolen til flyktningp­olitikk og skjønnhets­press. Hun trekker på konkrete personlige opplevelse­r. Yndestad har en fri og uredd stemme som har et stort potensial for å bli en tydelig stemme i offentligh­eten.

Hun skriver energisk, følelsesla­dd og med «hjerte utenpå», uten at det blir navlebesku­ende.»

Juryen

Juryen har bestått av Liv Skotheim, debattlede­r i BT, Jens Kjeldsen, professor retorikk UiB, Morten Myksvoll, skribent og tidligere bystyrerep­resentant i Bergen, og Charlotte Myrbråten, skribent og arrangemen­tsansvarli­g for Bergen Offentlige Bibliotek.

Jeg må av og til skrive autografer, det er ganske gøy. Abdullahi Ibrahim

 ??  ?? STOLT: Kollega og venn Britt Lidal, sier hun er rørt og stolt over prisvinner­en.
STOLT: Kollega og venn Britt Lidal, sier hun er rørt og stolt over prisvinner­en.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway