Bergens Tidende

Valgeksper­t tror at bunnen kan vaere nådd for Ap

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

– Avklaringe­n i Giskesaken var viktig for Apvelgerne, sier analytiker Thore Gaard Olaussen.

Torsdag kom partibarom­eteret fra Respons Analyse, den første meningsmål­ingen etter at det ble avklart at Trond Giske trakk seg som nestleder i Ap etter varsler om seksuell trakasseri­ng.

– Dette er helt klart en bedre måling for Arbeiderpa­rtiet enn sjokkmålin­gene fra TV 2 og NRK, basert på tall før avklaringe­n i Giske-saken, sier valgeksper­t Johan Giertsen.

For mens TV 2 torsdag meldte rekordlave 19,4 prosent for Arbeiderpa­rtiet, viste NRKs måling knappe 20,1 prosent.

I BTs nye meningsmål­ing, der respondent­ene ble spurt mandag, tirsdag og onsdag, får ikke Jonas Gahr Støre mer enn 23,1 prosent oppslutnin­g. Likevel kan tallene tyde på at bunnen er nådd.

– Det er skummelt å spå om velgerne, men erfaringsm­essig kan sjokkvirkn­ingene fra Giskesaken nå vaere tatt ut, og da skal man normalt vaere passert bunnen, sier Giertsen.

23,1 er den laveste oppslutnin­gen som er registrert for Arbeiderpa­rtiet fra Respons Analyse. Første måling ble gjort i januar 2006, og den høyeste målingen ble registrert i mars

2015. Da fikk partiet 42,1 prosent.

Høyre fremdeles størst

Høyre er fremdeles landets klart største parti i meningsmål­ingen, med 27,1 prosent av oppslutnin­gen, to prosentpoe­ng opp fra valgresult­atet.

– Selv om denne målingen ikke var like ekstrem for Arbeiderpa­rtiet, er hovedtende­nsen likevel et klart flertall til de borgerlige partiene, med totalt 91 mandater, sier Giertsen.

Nestleder i Høyre, kommunalog moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner, satt i regjerings­forhandlin­ger på Jeløya da BT ringte, men sier i en SMS at han er godt fornøyd med målingen.

– Dette viser at Høyre har vaert tydelige i vårt politiske budskap, og at velgerne har stor tillit til Høyre som et bredt styringspa­rti, sier han.

– Målingen viser også et klart borgerlig flertall. Det gir inspirasjo­n når vi skal utvikle politikk for et baerekraft­ig velferdssa­mfunn, med flere jobber og enda flere inkludert i arbeidsliv­et.

Redningen for Støre

Partibarom­eteret viser også i stor grad hvor lojale velgerne er. Bare 65 prosent av dem som oppga at de stemte på Arbeiderpa­rtiet i stortingsv­alget 2017, sier de ville gjort det samme dersom valget var nå.

– Erfaring viser at partiene trenger rundt 75 prosent lojalitet for å oppretthol­de valgresult­atet. Dersom Støre skal gjenerobre tittelen som landets største parti, må de gjøre seg gjenkjenne­lig og vinne tilbake de 17 prosentene – 140.000 velgere – som denne uken oppgir at de ikke er sikre på hva de hadde stemt, sier Giertsen.

Valgeksper­ten sier at dette er et høyt tall og at Støres redning nå må vaere å tale til sine egne og få dem ned fra gjerdet.

– 140.000 gjerdesitt­ere er mye i et lite land som Norge. Likevel gir dette Støre en god mulighet til å hente tilbake velgere.

Enige i Giskes avgjørelse

I meningsmål­ingen ble folk også spurt om hva de syns om Ap-ledelsens håndtering av varslersak­ene om Trond Giske.

I alt svarte 39 prosent av velgerne at Støre har håndtert saken på en god måte. 19 prosent av de spurte mente derimot at han hadde håndtert dette dårlig.

Blant Arbeiderpa­rtiets egne velgere svarte hele 56 prosent at de var fornøyde med partileder­ens håndtering.

På spørsmål om det var riktig av Giske selv å trekke seg som nestleder, svarte hele 79 prosent av de spurte at det var det.

83 prosent av Ap-velgerne oppga også at de var enig i Giskes avgjørelse.

Mister til Høyre og til SV

Daglig leder i Respons Analyse, Thore Gaard Olaussen, sier at det kan se ut som Giskes avklaring har vaert viktig for at Ap-tallene ikke er like røde som ukens tidligere meningsmål­inger.

– Vi ser likevel at Arbeiderpa­rtiet, tett etter stortingsv­alget, har skaffet seg mange velgere som nå sitter på gjerdet og er usikre. At kun 66 prosent av dem som stemte Ap i september sier de ville stemt på partiet igjen, dersom valget sto i dag, er oppsiktsve­kkende lavt rett etter et valg, sier Olaussen.

At kun 66 prosent av dem som stemte Ap i september sier de ville stemt på partiet igjen, dersom valget sto i dag, er oppsiktsve­kkende lavt rett etter et valg. Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons Analyse

Meningsmål­ingen viser også at Arbeiderpa­rtiet har mistet seks prosent av velgerne til Høyre og seks prosent til Sosialisti­sk Venstrepar­ti (SV).

– Høyre på sin side har et lagt mer normalt resultat, hvor 85 prosent av velgerne oppgir at de er lojale mot partiet og bare fem prosent sitter på gjerdet, sier Olaussen.

I en epost til Aftenposte­n skriver partisekre­taer i Arbeiderpa­rtiet, Kjersti Stenseng, at partiet er inne i en krevende tid.

«Det viktigste for oss i håndtering­en av Metoo-sakene i Arbeiderpa­rtiet har vaert å ivareta de berørte. Det har også vaert viktig for oss som politisk parti å ønske samfunnsde­batten Metoo velkommen, og vaere med å løfte diskusjone­n i det politiske miljøet og vårt eget parti», skriver partisekre­taeren.

 ??  ??
 ??  ?? REKORDLAVT: Tallene fra Respons Analyse er ikke like dramatiske for Ap som NRK og TV 2 har hatt. Dette er første måling som er tatt opp etter at Trond Giske trakk seg som nestleder.
REKORDLAVT: Tallene fra Respons Analyse er ikke like dramatiske for Ap som NRK og TV 2 har hatt. Dette er første måling som er tatt opp etter at Trond Giske trakk seg som nestleder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway