Bergens Tidende

Skal ha stjålet info om millioner av nordmenn

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no ARNE EDVARDSEN

En mann i 30-årene, bosatt i Bergen, ble arrestert tirsdag etter et innbrudd i datasystem­et til Statens vegvesen.

Politiet jobber på spreng for å finne ut hva som er lastet ned og hva det eventuelt skulle brukes til. Selv har mannen forklart seg om app-utvikling.

Politiet vurderte torsdag å be om to ukers varetektsf­engsling av en utenlandsk mann i 30årene, bosatt i Bergen. Men i går ettermidda­g avgjorde politiet at de likevel ikke vil kreve mannen fengslet. De mener de har så pass kontroll at det ikke er nødvendig.

Forholdet ble anmeldt tirsdag, og den siktede mannen ble arrestert samme dag. Politiet dro til mannens bolig, der de ransaket og gjorde beslag.

Ifølge politiadvo­kat Anders Hoff i Vest politidist­rikt er det snakk om et svaert omfattende datainnbru­dd.

– Vi mener han har manipulert datasystem­et og så søkt på flere millioner brukeriden­titeter, altså personer. Veldig mange brukere kan vaere berørt av dette.

– Navn og adresser

Siktelsen mot mannen gjelder straffelov­ens paragraf 204, om «Innbrudd i datasystem».

Mannens forsvarer, advokat Ole-Petter Grythe Hoff, sier klienten ikke har erkjent straffskyl­d.

– Ut over det vil jeg ikke kommentere. Jeg har ikke avklart med ham om han ønsker at jeg skal si noe.

– Hva er det som er søkt opp? –Det dreier seg blant annet om personoppl­ysninger som navn og adresser. Nå jobber vi for å avklare nøyaktig hva som har foregått, hvilke data som er lastet ned, hvor de er lagret og hva dataene eventuelt er brukt til eller skulle brukes til, sier Hoff.

Politiet har ikke funnet lignende forhold knyttet til mannen fra tidligere.

Tror gjort endringer

Torsdag sikret politiet informasjo­n lagret i mannens skytjenest­er og fortsatte med å gjennomgå beslaglagt datautstyr.

Politiadvo­kat Hoff sier mannen kom seg inn i Statens vegvesens datasystem ved først å logge seg på en av deres kundetjene­ster. Etaten opplyser selv, via IKT-direktør Lars B. Kalfoss, at det dreier seg om Vegvesenet­s kunderegis­ter.

– Det skal vaere snakk om en tjeneste kalt KundeAdapt­er. Jeg oppfatter det som en selvbetjen­ingsportal man kan logge seg på. Deretter mener vi mannen fant en måte for å få tilgang til flere millioner brukere og deres lagrede informasjo­n, sier Hoff.

Politiet opplyser at det påståtte datainnbru­ddet skal ha gitt den utenlandsk­e mannen tilgang på fullt navn, kunde-ID, adresser og noe informasjo­n om registrert­e kjøretøy.

– Det er ingen opplysning­er om at betalingsi­nformasjon eller fullt personnumm­er er blitt tilgjengel­iggjort, poengterer politiadvo­katen.

Snakket om app-utvikling

Mannen i 30-årene nekter straffskyl­d, men har ifølge politiet erkjent å ha skaffet seg tilgang på data.

Han ble avhørt onsdag, og planen var at han skulle bli løslatt torsdag ettermidda­g. Politiet kan ikke holde på noen kun basert på mistanke; det må i tillegg vaere fare for eksempelvi­s ødeleggels­e av bevis.

– I avhør sa han at han ønsker å lage en app for mobiler og nettbrett. Kjøretøyin­formasjon skulle vaere sentralt i denne appen, ifølge det han forklarte. Vi har ikke full oversikt over hva han ønsket med appen, og om den var tenkt å gi tilgang på mer enn kjøretøyin­formasjon, sier Hoff.

Selv om det så langt ser ut til at spesielt sensitive data ikke er berørt, mener politiet at saken er bekymrings­verdig.

– Det er omfanget som er alvorlig. Han ble sittende på en ganske stor informasjo­nsmengde, uten at jeg vil spekulere i om han kunne ha misbrukt det på noen måte.

Politiet har ingen indikasjon­er på at opplysning­er knyttet til personer er blitt endret.

 ?? FOTO: POLITIET ?? BLE PÅGREPET: Mannen i 30-årene, bosatt i Bergen, ble pågrepet samme dagen som Vegvesenet anmeldte datainnbru­dd i sitt kunderegis­ter. Bildet er fra politiets ransaking hjemme hos mannen.
FOTO: POLITIET BLE PÅGREPET: Mannen i 30-årene, bosatt i Bergen, ble pågrepet samme dagen som Vegvesenet anmeldte datainnbru­dd i sitt kunderegis­ter. Bildet er fra politiets ransaking hjemme hos mannen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway