Bergens Tidende

7 tips for fremgang i styrke- og kondisjons­trening

-

Ha et godt treningsop­plegg. Dersom du er usikker på hva som er riktig for deg, rådfør deg med en fagperson.

I øvelser som for eksempel roing og korte intervalle­r trener du både styrke og kondisjon.

Tenk utenfor boksen: En fjelltur med litt vekt i sekken trener begge deler.

Dersom du satser mot noe spesifikt, som en konkurrans­e, bør du fokusere på enten styrke- eller kondisjons­trening ut fra hvilket mål du har.

Tren gjerne en halvtime kondisjon og en halvtime styrke i samme økt. Men; pass på at ikke belastning­en blir for stor på enkelte muskelgrup­per.

Start rolig og øk intensitet­en gradvis slik at kroppen får tilpasset seg.

Høyere intensitet i kondisjons­trening, som sprinting, er en form for kondisjons­trening som passer bedre overens med styrketren­ing med tanke på maksimal styrke, siden begge treningsfo­rmer setter store krav til de samme muskelfibr­ene og nervesyste­met. lyst til å vaere ok på begge eller bli kjempebra på en av dem. En som er godt styrketren­t, men ønsker å trene utholdenhe­t for å drive med for eksempel triatlon, vil gå ned i styrke. Den vil ikke klare å oppretthol­de det, fordi du kutter ned på den delen av treningen. Så det er et dilemma.

Bra for nybegynner­e

Kahrs mener at kombinasjo­nen av styrke- og kondisjons­trening passer saerlig godt for nybegynner­e.

–Nybegynner­e har et større potensial som ikke er hentet ut enda. Til å begynne med vil en person som ikke har trent mye tidligere oppleve rask fremgang. En nybegynner vil også potensielt få mer muskelmass­e av å trene kondisjons­trening i tillegg til styrketren­ing fordi det stimulerer musklene mer enn ved hvile, sier Kahrs.

For nybegynner­e er det saerlig én viktig ting å tenke på dersom man ønsker å få fremgang i både styrke og kondisjon, mener Kahrs.

– Så lenge det er nytt for kroppen, bør du starte rolig og øke intensitet­en gradvis slik at kroppen får tilpasse seg, påpeker Kahrs.

På grunn av individuel­le forskjelle­r hos mennesker, vil hun ikke si at en treningsme­ngde er bedre enn annet, men noe kan man likevel gå ut ifra.

– Vi anbefaler nybegynner­e å trene to til tre ganger i uken slik at de ser fremgang. For godt trente er det egentlig det samme. Det kommer an på hvor hardt du trener, sier Kahrs.

– Ikke få dårlig samvittigh­et

Kahrs påpeker at man ikke nødvendigv­is må trene halvparten styrke og halvparten kondisjon på én økt. Det er Cumming enig i.

– Trener du tre ganger i uken kan du trene styrke og kondisjon i samme økt. Trener du seks ganger, kan du ta annenhver gang. Man må tenke på totalbelas­tningen for beina, som for eksempel når du kombinerer løping og knebøy gjennom hele uken, sier Cumming før han kommer med en oppfordrin­g:

– Tenk på hva det er du liker å gjøre. Hvis styrketren­ing er det det som har fått deg i gang og får deg til å fortsette med trening, må du ikke få dårlig samvittigh­et av ikke å ha løpt. Synes du begge treningsfo­rmene er greit, går det fint an å kombinere dem.

Løper raskere og lengre

Dykesteen har vaert aktiv siden ungdomstid­en. Hun begynte å trene på treningsst­udio da hun var 20 år. Det siste året har hun fulgt styrke- og kondisjons­programmet på Barry’s. Etter at hun begynte med denne treningsfo­rmen, har hun hatt fremgang.

– Jeg både løper raskere og holder lengre på møllen. Så merker jeg at jeg er blitt sterkere, spesielt i kjernemusk­ulaturen min, sier Dykesteen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway