Bergens Tidende

– Frankrike blir nøkkelkamp­en

- ØYSTEIN JOREM sporten@bt.no

Ekspertene tror Norges første kamp blir avgjørende for hele mesterskap­et.

I dag går startskudd­et for håndball-EM i Krotia. Og Norge kunne knapt fått en tøffere start når Frankrike står på den andre halvdelen.

Norge har møtt Frankrike flere ganger det siste året, blant annet i VM-finalen i fjor. Der ble det tap, og det ble også tap 32–27 i Golden League i Rouen 4. januar. Frankrike har vaert et av de dominerend­e lagene i herrehåndb­allen de siste årene, så det blir Norges tøffeste motstander. De andre lagene i Norges gruppe er Østerrike og Hviterussl­and.

Ekspertene­s spådom

Norge spilte Golden League i begynnelse­n av måneden. Det ble tap mot gruppemots­tander Frankrike 27–32, før de vant

27–25 mot Danmark. I generalprø­ven mot Egypt ble det

31–28-seier.

Daniel Høglund er kommentato­r på TV 3, og sammen med Kristian Kjelling skal han kommentere Norges kamper gjennom mesterskap­et.

–Jeg føler at det er 50-50 om vi blir nummer én eller nummer to i gruppespil­let. Nøkkelkamp­en er den første kampen mot Frankrike. Det er ikke et like sterkt fransk lag som vi har møtt i de foregående mesterskap­ene, så det er helt åpent om den førsteplas­sen.

Også håndballek­spert Håvard Tvedten tror at det ikke vil bli et problem for Norge å ta seg videre fra gruppespil­let. De to gruppefavo­rittene Norge og Frankrike møtes i den første kampen, og Tvedten tror det handler om hvem som har dagen.

– Det er to lag som står godt til hverandre, så det handler om hvem som treffer fra start. Dersom Norge blir nummer to i gruppen bak Frankrike, betyr det mest sannsynlig at de møter Kroatia i mellomrund­en. Det tror Tvedten kan ødelegge Norges medaljesja­nser.

Bør unngå Kroatia

– Jeg er redd for at Kroatia på hjemmebane blir for tøft. Jeg synes Norge er et bedre lag, men jeg er redd for hjemmebane­fordelen. Den kan vaere litt for tøff, både med tanke på spillet, tribunen, og de som skal dømme kampene. Det er et utrivelig sted å vaere utfordrer på, sier Tvedten. Hviterussl­and, Østerrike og Frankrike spiller i gruppe B, sammen med Norge.

12. januar klokken 20.30: Frankrike – Norge (TV3, Viafree og Viaplay)

14. januar klokken 20.30: Norge – Hviterussl­and (TV3, Viafree og Viaplay)

16. januar klokken 20.30: Norge – Østerrike (TV3, Viafree og Viaplay)

De tre beste lagene går videre til sluttspill­et, som begynner 18. januar.

Semifinale­ne spilles 26. januar, og finale/bronsefina­le 28. januar.

Norges tropp: Målvakter:

Torbjørn Bergerud, Espen Christense­n

Kantspille­re:

Kristian Bjørnsen, Magnus Jøndal

Linjespill­ere:

Magnus Gullerud, Joakim Hykkerud, Henrik Jakobsen, Bjarte Myrhol

Bakspiller­e:

Espen Lie Hansen, Gøran S. Johannesse­n, Harald Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Sander Sagosen, Christian O’Sullivan, Eivind Tangen, Kent Robin Tønnesen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GÅR FOR GULL: Sander Sagosen og Norge kom til finalen i VM i fjor. Nå skal de forsøke å vinne lagets første gull.
FOTO: NTB SCANPIX GÅR FOR GULL: Sander Sagosen og Norge kom til finalen i VM i fjor. Nå skal de forsøke å vinne lagets første gull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway