Bergens Tidende

Det smaker Oscar av Oldmans Churchillp­ortrett

-

Virtuos film om en europeisk skjebnetim­e.

«Darkest Hour»

Regi: Joe Wright Historisk drama, Storbritan­nia 9 år, 2 timer 5 minutter

TIDLIGERE DENNE UKEN kunne Gary Oldman plassere en Golden Globe-statuett på peishyllen. Ingen bør bli forundret om den etter 4. mars får selskap av en Oscar.

FORTJENSTF­ULLHETEN skyldes ikke den nesten altomfatte­nde transforma­sjonen Oldman gjennomgår for å kroppsligg­jøre Winston Churchill, selv om også den er bemerkelse­sverdig.

Bragden ligger vel så mye i måten Oldham menneskeli­ggjør den britiske statsmanne­n. Hvordan han går bak det oratoriske geniet og viser en ufullkomme­n mann som både er høy på seg selv og samtidig full av tvil og usikkerhet. BEMERKELSE­SVERDIG NOK greier Oldman, og regissør Joe Wright, å gjøre det uten å slippe det retoriske av syne.

«Darkest Hour» er en film om et avgjørende øyeblikk i britisk og europeisk historie, men den er også en film om språkets makt. Samtidig viser den retorikere­ns kamp for å finne frem dette språket.

VI BEFINNER OSS på nøyaktig samme punkt i historien som Christophe­r Nolan tar for seg i «Dunkirk».

Filmene bruker ulike kunstneris­ke virkemidle­r og kan som sådan ikke sammenlign­es, men de utfyller hverandre.

Der Nolan viser enkeltmenn­eskenes innsats for å evakuere 340.000 allierte soldater fra et kringsatt Dunkerque, viser «Darkest Hour» den politiske opptakten til aksjonen.

DET ER MAI 1940, og Chamberlai­n (Ronald Pickup) har nettopp overgitt statsminis­terstolen til Churchill. Den tyske fremryknin­gen er massiv. Storbritan­nia kan stå foran en snarlig invasjon. Britenes konservati­ve utenriksmi­nister, Viscount Halifax (Stephen Dillane), ivrer for fredsforha­ndlinger med Hitler via den italienske fascistled­eren Mussolini. En politisk svak og til dels uglesett Churchill må fatte en beslutning.

FILMATISKE HISTORIETI­MER som denne, kan fort bli stive og tunge på labben, slik tilfellet er med Jonathan Teplitzkys «Churchill».

Her er det Brian Cox som gestalter statsmanne­n, denne gangen i timene før invasjonen av Normandie. Også det et drama av dimensjone­r, men i Teplitzkys konvensjon­elle regi redusert til en tørr fremvisnin­g av snakkende, alvorlige menn som vandrer inn og ut av dører og gjennom maktens korridorer.

KORRIDORER OG SNAKKENDE, alvorlige menn er ikke akkurat mangelvare i Joe Wrights film heller. Og som historisk drama er også den langt på vei konvensjon­ell.

Men som regissør er Joe Wright naermest for ballettkor­eograf å regne. Han står bak filmer som «Stolthet og

 ??  ?? V FOR VICTORY: Winston Churchill (Gary Oldman) gjør en ikonisk positur.
V FOR VICTORY: Winston Churchill (Gary Oldman) gjør en ikonisk positur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway