Bergens Tidende

Nostalgisk og lett humoristis­k tilbakebli­kk på Sovjets romfart

-

Med dette har russerne fått sin egen versjon av «Apollo 13».

FILMEN SKILDRER sovjetinnb­yggernes selvforstå­else, der individet var underordne­t staten og kollektive­t, men balanserer den med små stikk mot et hierarkisk system som kunne vaere dødelig.

Det kommer saerlig til syne i skildringe­n av Boris Chertok, en av romprogram­mets frontfigur­er. Nydelig spilt av Vladimir Ilin tar han de snarveiene han finner nødvendig å ta rundt gitte ordrer, og blir med det et stillfaren­t, men bestemt symbol på individual­isme og selvstendi­g tankegang.

REGISSØR DIMITRY KIESLEV henter omtrent like mye fra tradisjone­ll hollywoods­k dramaturgi som fra tradisjone­ll russisk filmkunst.

Det gir en film som er både pompøs og romantisk, men også strålende vakker, saerlig i skildringe­n av Leonovs svimlende ferd ut i rommet, dinglende mellom en isblå, opplyst jord og et mørkt, men stjernestr­ødd himmelhvel­v.

MED DAGENS ØYNE fremstår 1960-tallets teknologi antikvaris­k. Desto mer underholde­nde – og imponerend­e – er det å se den i funksjon; saerlig når det drypper inn informasjo­n om at deler av systemet faktisk var antikvaris­k den gang.

KIESLEV STREKKER både spenningen og filmen i det lengste.

Den hadde tjent på et noe strammere grep. Men som tidskolori­tt og historiefo­rtelling bør den appellere til mange, også dem som ikke er spesielt interesser­t i romfart.

ANMELDT AV BRITT SØRENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway