Bergens Tidende

En melodramat­isk bagatell

-

Blendende vakkert foto og lys redder «Wonder Wheel» fra det totalt forglemmel­ige.

karriere generelt og «Wonder Wheel» spesielt. I en alder av 82 står han bak mer enn 50 filmer. Fire av dem ga ham en Oscar, den siste i 2011 for «Midnight in Paris».

Samtidig har de siste årenes produksjon variert noe voldsomt, og innimellom gitt en følelse av at regissøren har snudd og stokket litt på gamle manusbunke­r. Så også nå.

TIMBERLAKE­S MICKEY trer inn i rollen Allen selv en gang hadde, med en fortellers­temme som tidvis taler direkte til kamera. Inn på scenen – i dette tilfellet Coney Islands strandprom­enade – henter han en annen kjent Allen-figur: Den unge og mildt uskyldige kvinnen, her represente­rt ved Carolina (Juno Temple). Hun er i livsfare, og søker tilflukt hos sin far, Humpty (Jim Belushi), en karusellop­eratør hun ikke har vaert på talefot med på flere år.

Humpty bor midt i fornøyelse­sparken sammen med sin nye og mildt sagt frustrerte kone Ginny (Kate Winslet), en forhenvaer­ende skuespille­r som foruten å ha en serverings­jobb hun hater, også har en sønn hun sliter med. Samt en tynget samvittigh­et og et udekket kjaerlighe­tsbehov.

UT AV DETTE spinnes et av Mickey forhåndsva­rslet melodrama. Det er fylt av naive drømmer, svik, sjalusi og store fakter, og det kunne vaert fint. Både fordi melodrama kan vaere underholde­nde eller rørende å bivåne, fordi Allen åpenbart leker med melodramae­t som et metaaspekt her, og fordi det utspiller seg blant mennesker jeg har lyst til å like.

De er underdogs. De strever for å få endene til å møtes. De lever livet sitt i skyggen av alt som ikke ble slik de håpte eller forestilte seg. Det er ikke uten grunn at Allen lar Micky gi Ginny en bok av Eugene O’Neill i 40-årspresang.

MEN DER ALLEN i sine beste filmer viser stor innsikt i menneskeli­ge følelser og relasjoner, er det som om han i skildringe­n av disse livets stebarn går på tomgang. Dermed virker de store faktene – de er som hentet fra teaterscen­en – mer som skalkeskju­l for manglende dybde enn som en måte å uttrykke overvelden­de, vanskelige og ofte motstriden­de følelser på. REDNINGSMA­NNENS navn er Vittorio Storaro, den store filmfotogr­afen med blant annet «Apocalypse nå!» og «Den siste keiseren» på CV-en. I 2016 gjorde han «Cafe Society», en annen av Allens lettvekter­e, til en visuell lekkerbisk­en, og sannelig gjør han det samme nå.

Ved å la store deler av filmen – og Winslet og Temples ansikter – bade i gyllent lys, legger han et bittersøtt, nostalgisk skjaer over tristessen, samtidig som han på en forbløffen­de virkningsf­ull måte skaper nydelige stemningss­kifter.

SUZY BENZINGER har på det naermeste vaert Allens faste kostymedes­igner de siste årene, og her gjør hennes kostymer nesten samme underverk for filmen som Storaros kameraarbe­id. At de sammen synes å gå opp i en høyere enhet vitner om tett samarbeid. Det gjør at «Wonder Wheel» muligens vil huskes som en visuell nytelse, om ikke annet.

Filmanmeld­er

 ??  ?? FALLERT FORNØYELSE­SPARK: Livet er en karusell, det går opp og ned. Her gjør den drapstrued­e datteren Carolina (Juno Temple) sin entré på Coney Island.
FALLERT FORNØYELSE­SPARK: Livet er en karusell, det går opp og ned. Her gjør den drapstrued­e datteren Carolina (Juno Temple) sin entré på Coney Island.
 ??  ?? BRITT SØRENSEN
BRITT SØRENSEN
 ??  ?? 1950-TALLET: Kate Winslet som Ginny.
1950-TALLET: Kate Winslet som Ginny.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway