Bergens Tidende

Mye bra kunst på Haukeland sykehus

-

I over 100 år har sykehuset gjort en flott innsats i å behandle pasienter. Men hvordan behandler de kunsten og utsmykning­en sin

når det kommer til variasjon. Alt fra stensilkun­st, treverk, malerier, trykk, skulpturer, forseggjor­te og pent innrammede barnetegni­nger, til mosaikk, utskjaerin­ger og lyskunst. Noe av utsmykning­en er kjøpt inn, mye er kommet som gaver og noe har pasienter laget selv.

STORE DELER AV sykehuset er utsmykket. Og godt er det, fordi de få områdene som er blottet for estetikk, oppleves som kalde og deprimeren­de.

For meg virker det som om kunsten på sykehus har én hovedfunks­jon: Som en distraksjo­n fra lidelsen, angsten, ubehaget og usikkerhet­en som kan finnes på et sykehus. Kunsten oppleves som snill mot øyet, som en passe behagelig påminnelse om at livet er mer enn sykdom.

DET MEST IMPONEREND­E er utsmykning­en på den nye barne- og ungdomskli­nikken. Her er det satset på en litt mer livlig, fjong og høykvalite­ts samtidskun­st. For å nevne noen: verket «Color Cloud» (2017) laget av Miriam Sleeman og Thomas Sloan. Et iøynefalle­nde og lysende veggpanel i ulike farger som endrer seg etter dagslys og sesong.

Eller serien «Perler» (2017) laget av Mari Røysamb og Ole Rosèn. Serien er satt sammen av fire blanke og runde skulpturer som ligner overdimens­jonerte perler.

DET ER MYE POSITIVT å si om sykehusets utsmykning, med godbiter her og der som bidrar til å løfte standarden. Men det er også ting ved den som er kritikkver­dig. Først og fremst vedlikehol­d. Haukeland universite­tssykehus er riktignok et sykehus, så det er på sin plass at pasienter og ansatte blir prioritert i budsjettet. Men når en først velger å satse på kunst, bør en også regne inn vedlikehol­d i budsjettet.

MYE AV KUNSTEN utendørs og oppover i etasjene i sentralblo­kken er preget av slitasje. Noe av kunsten virker rett og slett glemt. Som for eksempel verket «Rullestein­stranden» laget av Steinar Christense­n og Svein Rønning. Det består av armeringsj­ern, betong og rullestein og er todelt.

Første del ligger ved busstoppet på nordsiden av sykehuset, andre del står ved oppkjørsel­en på sørsiden. Delen ved nordsiden er svaert nedtagget og er skadet av boss og ugress. Dette er faktisk det mest skadede kunstverke­t jeg har sett.

DET ER OGSÅ KRITIKKVER­DIG at en ordentlig registreri­ngsprosess ikke ser ut til å ha vaert prioritert før de siste fire årene.

Hadde det ikke vaert for utsmykning­en ved nye barne- og ungdomskli­nikken, noen fine verk i uteområdet og i kreftavdel­ingen, og satsingen på å få en god oversikt på plass, hadde Haukeland universite­tssjukehus’ utsmykning vaert stusslig.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? SKULPTUR: «Perler» er laget av Mari Røysamb og Ole Rosèn, og er i en serie satt sammen av fire blanke og runde skulpturer.
FOTO: ØRJAN DEISZ SKULPTUR: «Perler» er laget av Mari Røysamb og Ole Rosèn, og er i en serie satt sammen av fire blanke og runde skulpturer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway