Bergens Tidende

Churchill er mer enn taler, champagne og sigarer

- PETER C. FRØLICH

Churchills mer ukjente sider er verdt en studie i seg selv. Vil verden noensinne se en lignende statsmann?

Stortingsr­epresentan­t (H) fargerik, visjonaer – og utvilsomt modig. Han deltok i over 40 skuddveksl­inger som soldat. De 14 medaljene for personlig tapperhet i strid sier sitt. Til livvaktene­s store fortvilels­e, gjennomfør­te han alltid offentlige taler til tross for konkrete drapstrusl­er.

Som statsminis­ter sto han gjerne på taket og så på luftkampen­e over London mens bombene falt i kvartalene rundt ham.

Han ville til og med gå i land i Normandie på D-dagen sammen med de britiske soldatene, en plan kong Georg VI til slutt måtte beordre ham bort fra. Han ga ut over 40 bøker, og et av verkene ga ham Nobelprise­n i litteratur. På toppen av det hele ble han også en ganske anerkjent kunstmaler.

i nasjonens tjeneste i parlament og regjering sier noe om hans utholdenhe­t, dedikasjon og viljestyrk­e.

Man må vel si at dagens politikere blekner i forhold.

I disse Trump-tider er det lett å savne ledere med klarsyn, kunnskap, dannelse, evne til refleksjon, glimt i øyet, inspireren­de retorikk, kombinert med handlekraf­t når det virkelig trengs. Når den republikan­eren Mike Huckabee antyder at USA har fått sin Churchill i Donald Trump, har han ikke skjønt mye.

POLITIKERE BLIR FORT produkter av debattene som føres. Og våre politiske debatter blir stadig mykere, kanskje direkte kjedelige innimellom. Heldigvis, må vi vel si. Churchill hadde neppe gått inn i historiebø­kene med taler om kontantstø­tte, fedrekvote eller gratis skolemat.

Det er en luksus vi kan diskutere på grunn av Churchills generasjon.

Samtidig har også vår generasjon noen store idékamper vi må utkjempe. Det er lett å glemme at Churchill ikke bare advarte tidlig mot nazismens og kommunisme­ns fremvekst, men også var blant de første til å advare mot fremvekste­n av islamistis­k fundamenta­lisme. Han fikk selvsagt rett også om dette.

Hans type lederskap og klarhet hadde vaert god å ha i denne kampen.

DET ER IKKE ALLE som ser storheten i Churchills liv. Mytene om ham er mange. Hans kritikere tegner gjerne et bilde av en reaksjonae­r krigshisse­r. Dette kunne ikke vaert lengre fra sannheten. I realiteten var han en liberal fritenker i det konservati­ve partiet.

Han sto bak en oppsiktsve­kkende lang rekke av sosiale reformer for å hjelpe de svakeste. Rettighete­r for arbeidsled­ige. Arbeidstid­sbestemmel­ser. Rett til fridager, ferie, pensjon, anstendig lønn og bedre sikkerhet på farlige arbeidspla­sser.

Og Churchill foraktet krig. Intenst.

DET GJORDE HAN nettopp fordi han hadde opplevd så mye av det som ung offiser. Han var blant de første som advarte mot redslene første verdenskri­g ville bringe. Han advarte mot de enda større grusomhete­ne som andre verdenskri­g ville føre til.

Det var nettopp frykten for krig som gjorde at han brukte hele 1930-tallet på å bekjempe den naive pasifismen som hadde smittet store deler av den vestlige verden. Han mente det kun var én ting som var verre en krig: Å ikke vaere forberedt på den. Men som han selv sa: Når krigen først var i gang, foretrakk han å vinne den. Med alle midler. Uansett pris.

Som statsminis­ter sto han gjerne på taket og så på luftkampen­e over London mens bombene falt i kvartalene rundt ham.

CHURCHILL HADDE også sine svake sider – noe han var smertelig klar over. Hans stahet og standhafti­ghet gjorde ham ofte til en ineffektiv politiker i fredstid. Antallet politiske nederlag var betydelig.

Han tapte politiske posisjoner på å kritisere sin egen regjering for å ikke ta Hitlers fremvekst på alvor. Han svidde ofte av politisk kapital på tapte saker, som da India fikk selvstyre.

Hans imperialis­tiske standpunkt­er har heller ikke overlevd tidens tann saerlig godt.

Men enten man befinner seg til høyre eller venstre på den politiske skalaen, er arven etter Winston Churchill noe vi alle kan vaere takknemlig­e for. Og den er definitivt verdt et kinobesøk i helgen.

 ?? FOTO: JACK ENGLISH/TT/NTB SCANPIX ?? FASCINEREN­DE: Livet til Winston Churchill spenner fra kunst og litteratur til skjebnesva­ngre krigsøyebl­ikk, mener Peter Christian Frølich. Her er Churchill gjengitt av Gary Oldman, i filmen «Darkest Hour».
FOTO: JACK ENGLISH/TT/NTB SCANPIX FASCINEREN­DE: Livet til Winston Churchill spenner fra kunst og litteratur til skjebnesva­ngre krigsøyebl­ikk, mener Peter Christian Frølich. Her er Churchill gjengitt av Gary Oldman, i filmen «Darkest Hour».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway