Bergens Tidende

Bergen får ruspolitis­k råd

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

– Hvis du skal engasjere deg i ruspolitik­k lokalt eller nasjonalt, er dette perfekt tidspunkt å gjøre det på, sier byråd Erlend Horn.

Rusmisbruk­ere og pårørende skal få bedre mulighet til å påvirke ruspolitik­ken i Bergen, lover byrådet og oppretter et nytt ruspolitis­k råd. Rådet skal bestå av inntil ni medlemmer og skal være et rådgivende organ på linje med for eksempel eldrerådet.

Klart til sommeren

Brukerorga­nisasjoner og pårørendeo­rganisasjo­ner med lokalforen­inger i Bergen blir oppfordret til å melde inn kandidater.

Også enkeltpers­oner uten organisasj­onstilknyt­ning, men med erfaring som bruker eller pårørende, blir oppfordret til å melde seg.

– Vi skal umiddelbar­t gå i gang å rekruttere medlemmer, så håper vi at rådet kan ha sitt første møte senest over sommerferi­en, sier Erlend Horn.

– Ikke noe lekeråd

Det er kommunaldi­rektøren som skal ha det siste ordet i utvelgelse og sammensetn­ing, for å få en distanse til den politiske ledelsen.

– Hvordan skal dere sikre rådet reell innflytels­e?

– Dette skal ikke være noe lekeråd, og vi må forplikte oss til å lytte til dem, sier Horn.

Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Rune Bakervik, tilføyer at for bystyrets del er dette brukerstem­mer de vil lytte til.

God tradisjon

– Jeg opplever at både eldrerådet og funksjonsh­emmedes råd har makt, og brukes mye i saker som er relatert til deres felt. De har skapt en tradisjon for å bli lyttet til, sier han.

Horn understrek­er at det er ønskelig at det ruspolitis­ke rådet også tar en agendasett­ende rolle, og er med på å drive frem samfunnsde­batten i byen når det gjelder rusomsorg og ruspolitik­k.

ProLAR er en av organisasj­onene som vil melde inn kandidater til rådet, og vil spesielt fokusere på saker som hepatitt C-behandling til alle, og tilbudet for eldre LAR-brukere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway