Bergens Tidende

Behandling av lakselus

-

Det har vært en kraftig nedgang i bruken av de fleste legemidler og kjemikalie­r mot lakselus de to siste årene, men Fiskeridir­ektoratet mener forbruket fortsatt er altfor høyt.

Nedgangen i forbruket av slike medikament­er skyldes ikke at lakselus er blitt mindre resistente (motstandsd­yktige) mot legemidler, men at andre metoder som rensefisk og spyling med vann er blitt mye mer vanlig.

Siden lakselus er et krepsdyr, kan medikament­ene som dreper den også påvirke andre krepsdyr, alt fra små reker til krabber og hummer.

Det finnes to hovedtyper av medikament­er:

Midler som tilsettes fôret. Disse midlene, som flubenzuro­ner, skilles ut gjennom urin og fiskeskitt. Påvist i bunnsedime­nter mer enn et halvt år etter lusebehand­ling. Krepsdyr kan være særlig sårbare for disse stoffene, som kan gi høy dødelighet og misdannels­er.

Stoffer som brukes i badebehand­ling av fisken: Stoffer som deltametri­n og cybermetri­n er mest giftig i denne gruppen, der også azametifos inngår. Bruk av hydrogenpe­roksid i lusebehand­lingen er blitt mer vanlig de siste årene. Dette stoffet løser seg fort opp i vann.

Badebehand­ling foregår enten i merdene der man bruker en presenning rundt og slipper avfallsvan­net ut etter endt behandling, alternativ­t bruker man brønnbåt der avfallsvan­net slippes rett ut i sjøen etter avlusingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway