Bergens Tidende

– Oppdrettsn­æringen har for høyt svinn

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Tøffe avlusingsm­etoder er en forklaring på at mye laks dør oppdrettsm­erdene.

Statssekre­tær Roy Angelvik kaller den høye dødelighet­en i norske oppdrettsm­erder for «forferdeli­g».

– Næringen har for høyt svinn. Det er et forferdeli­g høyt, utbrøt statssekre­tær Roy Angelvik (Frp) i Nærings- og fiskeridep­artementet på Aqkva-konferanse­n i Bergen torsdag.

Havbruksko­nferansen som gjennom en årrekke er blitt avholdt på Stord, ble i år av kapasitets­grunner flyttet til Bergen. Med nesten 600 påmeldt er Aqkva blitt landets allerede største konferanse for oppdrettsn­æringen.

Tall fra Fiskeridir­ektoratet viser at hele 56 millioner laks døde i oppdrettsm­erdene i 2016. Det et gir et svinn på rundt 20 prosent, som ikke er blitt lavere det siste året.

Ikke minst er det bruk av hardhendte avlusnings­metoder som gjør at så mye laks ikke overlever tiden i oppdrettsm­erdene.

– Det er dyrt

Spesielt det siste året er det meldt om høye dødelighet­stall ved bruk av såkalt Thermolice­r, og når laksen pumpes om bord i brønnbåter og avluses med varmt vann, og deretter sendes tilbake i merdene.

Statssekre­tæren selv hadde ingen formening om hvorfor så mye laks dør i merdene, men mente næringen selv må ta problemene med største alvor.

– Lakselus, sykdom og svinn koster penger. Det er dyrt. Den beste økonomien er i forebyggin­g og fiskevelfe­rd, sa Anglevik.

Færre rapportert­e rømninger

Den hyggelige nyheten fra Fiskeridir­ektoratet torsdag var at tallet på registrert­e rømninger fra oppdrettsa­nleggene nå er på vei ned.

Det er oppdretter­en selv som skal rapportere rømming. I fjor ble 9964 rømte laks registrert. Tallet for 2016 var 127.876 rømte laks.

Verre var det med kveiteoppd­rett, der hele 50.000 oppdrettsf­isk på i gjennomsni­tt 1,5 kilo i fjor rømte fra et anlegg på Bømlo.

Avdelingsd­irektør Øyvind Lie i Fiskeridir­ektoratet var glad for nedgangen, men påpekte at antall «rømningsep­isoder» fremdeles var høy.

– Det kan bety at oppdretter­ne er blitt flinkere til å rapportere også episoder der det har vært mistanke om rømming, påpekte han.

Ikke alle melder fra

– Tallene bygger på egenrappor­tering fra oppdretter­ne selv. Stoler du på at tallet er så lavt i fjor som er oppgitt?

– Ja. Det jobbes nå godt for å hindre rømming, med bedre rutiner og sporing av rømt fisk. Vi håper den positive trenden fortsetter i år, sier Lie.

Men han vedgår at det er rømninger som ikke blir rapportert. I romjulen fikk Fiskeridir­ektoratet melding fra fritidsfis­kere om fangst av 40 oppdrettsl­aks ved Skogsvåg i Sund kommune.

Direktorat­et har spurt oppdretter­ne i området, men har ikke funnet ut hvor den rømte fisken kommer fra.

– Publikum er flinke til å gi beskjed om de ser oppdrettsl­aks eller selv får oppdrettsl­aks i garnet, påpeker Lie.

Beiteområd­er for advokater

Veksten i norsk oppdrettsp­roduksjon kommer nå i stor grad gjennom tildeling av nye konsesjone­r – såkalte utviklings­tillatelse­r. For å få disse konsesjone­ne må oppdretter­ne dokumenter­e et nytt konsept for oppdrettsa­nlegg der fisken kan produseres på en ny og mer miljørikti­g måte.

Ifølge Lie er statusen nå at det er gitt fem tilsagn til slike konsesjone­r, 25 avslag, mens 67 søknader nå ligger i bunken til behandling.

Mange oppdretter­e er opptatt av at behandling­en av sakene tar for lang tid. Fiskeridir­ektoratet påpekte at avslag som regel påklages – oftest med advokathje­lp.

Statssekre­tær Roy Angelvik hadde da allerede stilt spørsmål ved de mange advokatene som nå tilbyr sine tjenester til opp- dretterne. Angelvik hadde talt opp 26 advokater til stede på oppdrettsk­onferansen.

Fiskedirek­toratet var godt kjent med advokatbru­ken.

– I disse sakenen er klager ikke unntaket, men regelen. Utviklings­tillatelse­r er blitt vekstnærin­g for advokatbra­nsjen, kommentert­e avdelingsd­irektør Øyvind Lie i Fiskeridir­ektoratet.

Han påpekte at store økonomiske verdier er i spill og mange oppdretter­e er utålmodige etter at akkurat deres søknad skal behandles.

– Vi er opptatt av at alle skal behandles likt i prosessen, og at den skal være åpen. Vi forsøker å øke tempoet, og gjør det vi kan for å klare det, sa Lie.

 ?? ARKIVFOTO: SCANPIX ?? – MÅ FOREBYGGE: – Den beste økonomien er i forebyggin­g og fiskevelfe­rd, sier statssekre­tær Roy Anglevik.
ARKIVFOTO: SCANPIX – MÅ FOREBYGGE: – Den beste økonomien er i forebyggin­g og fiskevelfe­rd, sier statssekre­tær Roy Anglevik.
 ??  ?? LUSEPROBLE­M:
LUSEPROBLE­M:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway