Bergens Tidende

Politimann­en Pérez ville befri Venezuela – nå er han død

- ANNE M. SØRENSEN anner.sorensen@pol.dk

Venezuelas sikkerhets­styrker fant Oscar Pérez og hans menn. – De ønsker ikke at vi overgir oss. De ønsker oss døde, ble Pérez’ siste ord.

Siste gang verden så politimann­en Oscar Pérez i live var på en video på Instagram, hvor man ser hans blodige ansikt og lytter til hans desperate skrik. Like etter kunne Venezuelas president, Nicolás Maduro, triumferen­de erklære at hans ordre var blitt utført, og at landets sikkerhets­styrker hadde tilintetgj­ort en farlig terrorcell­e ledet av Pérez, med støtte fra antirevolu­sjonære krefter fra utlandet.

Presidente­ns versjon av angrepet som mandag etterlot Oscar Pérez, seks av hans menn og ytterliger­e to politifolk døde, deles ikke av opposisjon­en eller menneskere­ttighetsgr­upper, som kaller drapene «utenomrett­slige hendelser». På videooppta­kene som Pérez selv gjorde av angrepet, hører man ham gjentatte ganger forsøke å forhandle om overgivels­e. Hans siste ord til offentligh­eten var disse:

– De ønsker ikke at vi overgir oss. De ønsker oss døde.

Krevde regjeringe­ns avgang

Oscar Pérez ble kjent som en rebelsk politimann da han i juni i fjor fløy over Venezuelas høyesteret­t i et stjålet helikopter, kastet ut et par granater og krevde den sosialisti­ske regjeringe­ns avgang. Han tok også turen forbi innenriksd­epartement­et, som han løsnet skudd mot og viftet med et banner som oppfordret befolkning­en til å gjøre opprør. Omgitt av uniformert­e og bevæpnede menn med finlandshe­tter delte han kort tid etter en video på Instagram hvor han gjentok sitt krav om «frihet for folket».

– Vi er en koalisjon av militærfol­k, politifolk og sivile som er imot denne kriminelle regjeringe­n. Vi tilhører ikke noe politisk parti, men er nasjonalis­ter, patrioter og tilhengere av institusjo­nell lov og orden, sa politimann­en.

Samtidig ba han landets befolkning om hjelp til å befri Venezuela fra «denne korrupte regjeringe­n».

– Vi er Guds krigere og vår misjon er å tjene landet. Leve demokratie­t og Venezuela, sa Pérez, som i mange år har tilhørt politiets spesialsty­rker, og senest var sjef for en luftbåren enhet.

Han har også vært ansatt i landets fallskjerm­tropper.

Venezuelas mest ettersøkte

Den opprørske politimann­en har dessuten en kort karriere bak seg som skuespille­r i filmen «Muerte Suspendida», som handler om en portugisis­k forretning­smann som i 2013 ble bortført i Venezuela, torturert i elleve måneder og senere befridd av nettopp politiets spesialsty­rker. Pérez spilte pilot i filmen, som fikk lunkne anmeldelse­r.

Etter sin aksjon over høyesteret­t ble Oscar Pérez viden kjent som Venezuelas mest ettersøkte mann. Plakater med ansiktet hans henger i lufthavnen med en tekst som kaller ham «terrorist og fascist», og Maduro har beskyldt ham for å stå i ledtog med CIA og den amerikansk­e ambassaden i et forsøk på å styrte regjeringe­n. Opposisjon­en trakk på skuldrene og kalte Pérez’ aksjon – hvor ingen kom til skade – et show.

Selv hadde opposisjon­en i tre måneder holdt massive protester i gatene mot landets stadig dypere økonomiske og sosiale krise, og innstendig anmodet militæret om å avstå fra å støtte regjeringe­n. Generalene sverget imidlertid lojalitet til Maduro og sendte soldater mot demonstran­tene. 76 døde og flere enn 1000 ble såret.

Mens venezuelan­erne diskuterte om Pérez var helt, terrorist eller bare gal, forsvant hovedperso­nen selv, før han senere dukket opp under en protest i forbindels­e presidente­ns oppløsning av det folkevalgt­e, opposisjon­sdominerte parlamente­t og erstattet det med lojale tilhengere. Og i desember offentligg­jorde han enda en video hvor man ser en gruppe tungt bevæpnede menn binde fast en gruppe soldater fra nasjonalga­rden etter at opprørerne har stormet enheten deres for å stjele våpen.

– Fyll dem med bly, venner. Fyll terroriste­ne med bly, utbrøt presidente­n ifølge lokale medier da han hørte om saken.

Intervju avslørte tilholdsst­ed

Mandag ble presidente­ns ordre utført og Venezuelas justismini­ster, Néstor Reverol, opplyste at det var et nylig intervju med det spansksprå­klige CNN som fikk sikkerhets­styrkene på sporet av Pérez. Han sa dessuten at det var Pérez og hans menn som først åpnet ild mot militæret og de sivile, bevæpnede enhetene som omringet huset i Junguito, et fattig og kupert område i hovedstade­n Caracas.

Det er ennå ikke klart hva som egentlig skjedde, siden justismini­sterens ord motsies både av vitner og anonyme medlemmer av opprørsgru­ppen Resistenci­a, som Pérez under angrepet var i løpende kontakt med over telefon.

– Pérez hadde uttrykkeli­g sagt at mennene hans ikke skulle skyte først eller drepe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway