Bergens Tidende

Sa opp jobben, flyttet til bygd med 800 innbyggere

Muligheten­e på bygden er større enn folk tror, mener forsker.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

– Det startet med at jeg i sommer fikk en klump i magen for året som ventet meg med full jobb og masterstud­ier ved siden av.

Karianne Munch-Ellingsen (31) jobbet som markedsfør­ingsansvar­lig i et bokforlag og skulle begynne på en master ved Universite­tet i Stavanger ved siden av.

– Jeg innså at travel fulltidsjo­bb toppet med studier kom til

eå være hele livet mitt, og at det ville bli så travelt at jeg ikke kom til å ha tid til venner, familie og trening. Så kom øyeblikket hvor jeg innså at det faktisk var mulig å unngå dette stresset.

Grep sjansen

Det var fjorårets sommerferi­e i bygden Sigerfjord i Vesterålen, der Kariannes bestefar vokste opp, som skulle vise seg å gi mersmak – nok til at hun sa opp jobben uten noen videre plan.

– Bestefaren min var fra Sigerfjord, så for meg er det litt som å bo her han vokste opp. Vi har begge bodd flere steder i verden, men nå var det altså Vesterålen som sto for tur, sier Karianne Munch-Ellingsen, her sammen med venninnen Line (til v.).

– Det var kanskje ikke det smarteste å gjøre med tanke på arbeidsmar­kedet i Stavanger, men det kjentes veldig riktig. Det handlet rett og slett om å ta ansvar for egen lykke.

Med seg hadde hun venninnen Line Hesby Nessa (30), som på det tidspunkte­t jobbet som kiroprakto­r i Stavanger.

– Hjemme var livet A4. Jeg ble fascinert av plassen og folkene her, og begynte å snakke om at vi er heldige som har muligheten til å gjøre det vi har lyst til. Da må man gripe sjansen, sier Nessa, som valgte å ta permisjon.

Konsekvens­ene

– Som selvstendi­g næringsdri­vende er det selvsagt litt risikofylt å flytte vekk når jeg har brukt tre år på å bygge opp en kundebase i Stavanger. Ved å flytte må jeg ikke bare bygge meg opp som kiroprakto­r her, men jeg må også begynne på nytt når jeg flytter hjem. Det påvirker helt klart økonomien, men overskygge­r likevel ikke gleden av å dra på eventyr, fortsetter Nessa.

Munch-Ellingsen valgte derimot å si opp jobben helt – selv

om arbeidsgiv­er luftet muligheten for permisjon.

– Jeg vil ikke ha en hjemreised­ato, for da begynner jeg automatisk å telle ned og begynne å tenke på alt jeg må rekke å gjøre. Det er en utrolig befriende følelse å slippe å tenke at alt er midlertidi­g.

Hun legger til:

– Alle trodde vi reiste dit fordi vi hadde møtt mennene i våre liv her, og det er kanskje ikke så rart når det er snakk om single damer i begynnelse­n av 30-årene. Men så er det kanskje ikke en plass med rundt 800 innbyggere man bør flytte til dersom man skal på mannejakt heller.

Forsker: – Ikke vanskelig

De fleste kvinner flytter fra distriktet, påpeker forsker på demografi og arbeidsmar­ked, Gro Marit Grimsrud. Hun har skrevet en rapport som tar for seg årsakene. I hovedsak er det utdanning som fører til flytting i første omgang, deretter kommer jobbmuligh­eter.

– I dette tilfellet er det snakk om flytting fra by til et tettsted, og det er heller uvanlig. De har kanskje oppnådd det å komme seg opp og frem etter en utdanning og vil prøve noe annet, og da kan det være andre ting som får større verdi enn karriere.

Hun peker på at flere tiltrekkes av mindre stress kombinert med natur og nye opplevelse­r. Det trenger ikke være synonymt med å bortpriori­tere karrieren.

– Mange tror det er vanskelig å få jobb utenfor byene, men vi har sett mange eksempler på at det slettes ikke er slik. Mange steder har det vært overskudd av arbeidspla­sser og underskudd på arbeidstak­ere. Derfor blir du ekstra attraktiv for bygden, sier Grimsrud.

– Flere burde se hvilke muligheter som ligger i det å flytte til et tettsted, for de er større enn hva folk tror. Det er et marked som ligger der som ikke er tatt fra før av, og innflytter­e med kompetanse blir sett på som svært attraktive, fortsetter forskeren.

Som regel er det lett å få jobb, men vanskelige­re å finne bolig, legger hun til.

– Så de som vurderer å kaste alt fra seg bør ha det økonomiske aspektet i bakhodet – og helst en stabil økonomi, sier Grimsrud.

Idyll

Så langt har Munch-Ellingsen og Nessa kun positive erfaringer fra sitt nye bosted Sigerfjord. Førstnevnt­e har fått jobb som lærervikar på Sortland ungdomssko­le, sistnevnte har startet egen praksis som kiroprakto­r.

– Folk her er utrolig imøtekomme­nde og interesser­te i å snakke med oss. Det er en ny opplevelse å bo i mørket, måtte måke frem bilen hver morgen, se elg i hagen og være omringet av fjell, men det er så himla idyllisk! Rent mentalt er det avslappend­e å være her, og bare det å slippe å kjøre til jobb i kø, gir ro i sjelen, sier Munch-Ellingsen.

 ??  ??
 ??  ?? Gro Marit Grimsrud
Gro Marit Grimsrud

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway