Bergens Tidende

Crossfitut­øverens beste øvelser

Jacqueline Dahlstrøm (26) er en av Europas beste crossfitut­øvere. Hun må trene for å bli best i alt.

- HALVOR EKELAND halvor.ekeland@aftenposte­n.no

eI den gamle verkstedsb­ygningen løfter Jacqueline Dahlstrøm (26) opp et stort tau og drar det med seg bort til en slede.

Hun binder dem på sleden og setter på vekter. Så går hun opp på en sykkel. Syv kalorier skal forbrennes med noen intensive sekunder på sykkelen. Så skal hun dytte sleden. Deretter dra den. Og så er det opp på sykkelen igjen.

Slik trener hun, Europas åttende beste crossfitut­øver. Men hvordan trener man for å bli best i alt? Og hva kan mannen i gaten lære?

Slik trener hun

Den største utfordring­en med denne idretten er kanskje at du aldri vet hva slags øvelser du skal gjennomfør­e i konkurrans­er. Du må være utholdende, eksplosiv, sterk og teknisk god i det meste fra svømming til klatring i tau. Noen øvelser varer i underkant av ti sekunder, mens andre varer i en time.

Enkelt og greit: Du må beherske det meste.

Dahlstrøm klatrer opp på en mellomting mellom en sykkel og en ellipsemas­kin. Syv kalorier er forbrent på noen få sekunder. Dahlstrøm kaster seg av, og begynner å dytte på den litt for tunge sleden.

– En typisk crossfitøk­t starter med et styrkeelem­ent. Så har du kanskje litt kondisjon og litt høyere intensitet utover i timen. Det har folk veldig utbytte av, mener Dahlstrøm.

Det er sånn hun trener selv også. Hun gjør gjerne serier hvor hun har både styrkeelem­enter og kondisjons­elementer etter hverandre. Noen ganger gjør hun mange repetisjon­er, andre ganger høyintensi­tetsinterv­aller, såkalt HIIT (high intensity interval training). Som serien hun gjør mot slutten av økten: Først 25 hopp med hoppetau, så henge seg i en stang for så sparke beina i stangen.

– Jeg ville trent begge deler samme dag fordi jeg ikke tror folk har tid til å trene seks dager

i uken, eller to ganger om dagen, slik jeg gjør, forklarer hun.

Kan gjøres hjemme

Hun gjennomgår typiske øvelser hun gjør. Mange av øvelsene kan gjøres hjemme, mens noen krever utstyr. Noen er med høy intensitet, andre med lav. Det

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway