Bergens Tidende

Øker pengepremi­ene

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Et samarbeid med Stockholm om en ny Nordic Swim Tour skal gjøre Bergen Swim Festival mer attraktiv.

Festivalen i Ado Arena har allerede det høyeste sportslige nivået av norske svømmestev­ner. Siden første utgave i 2007 har store, internasjo­nale profiler, som Katinka Hosszú, Sarah Sjöström og Cameron van den Bergh, tatt turen til Bergen og konkurrert i byens klorvann.

Men Bergen Swim Festival ønsker å bli enda større. Derfor har de nå flyttet stevnet fra mai til april, og inngått et samarbeid med Swim Open Stockholm.

Når det svenske stevnet er ferdig den 8. april, drar mange av utøverne videre til Bergen for å delta i svømmefest­ivalen den påfølgende helgen.

Samarbeide­t har fått navnet Nordic Swim Tour.

Ekstraprem­ie

For de beste utøverne er det nye konseptet attraktivt. Fra før håver vinnerne inn rundt 7200 kroner for seier i Stockholm og 2400 kroner for seier i Bergen, men i svømmetour­en vil det også bli utbetalt en stor sum for sammenlagt­vinneren i utvalgte øvelser.

Premien er på 9600 kroner og vil bli delt ut til de beste utøverne på alle 100-meterne (fri, bryst, rygg og butterfly), samt de beste på 400 meter fri og medley.

– Så hvis man vinner i både Bergen og Sverige, vil man unngått. Dialogen mellom stevnelede­lsen og landslagss­jef Petter Løvberg startet tidlig, og landslaget har fått plass til både svømmefest­ivalen og treningsle­iren i kalenderen.

Dermed vil bergenspub­likumet få se EM-medaljøren­e Henrik Christians­en, Susann Bjørnsen og Tomoe Zenimoto Hvas, samt lokale Markus Lie, svømme om seirer i april.

– Det betyr mye å kunne konkurrere på hjemmebane. Det er jo det største internasjo­nale stevnet i Norge. Selv om det har variert litt, så er det vanligvis bra nivå på dem som deltar, sier Lie, som kommer til å satse på 100 kunne tjene ganske godt. Det er hjelp, har Bergen Swim Festival meter fri og rygg frem mot somdisse synergieff­ektene vi håper allerede klart å lokke mange merens EM. vil tiltrekke flere store navn til profiler til Ado Arena. Foreløpig – Da har du kanskje en muligstevn­ene, sier daglig leder Finn har utøvere fra hele ti nasjoner, het til å konkurrere om de store Zachariass­en, og legger til: deriblant Tyskland, Østerrike og pengepremi­ene i Nordic Swim

– Svømmere drar dit pengene Frankrike, meldt sin ankomst. Tour også, da? er. De lever av å svømme, og da Den største stjernen er – Det kommer litt an på hvem gjelder det å skrape sammen så likevel svensk. Hun heter Sarah som stiller. Jeg hadde beste tid i mye som mulig før de er ferdige. Sjöström. forsøket i Stockholm i fjor, men Sporten er blitt mer kommer– Den store drømmen er jo at endte på fjerdeplas­s i finalen. I siell. I stedet for å betale utøvere hun kan sette en verdensrek­ord 2016 ble jeg nummer tre under store summer for å komme, veli Ado Arena, sier Zachariass­en. Bergen Swim Festival. I år har ger vi å gi høye premiepeng­er til – Er det sannsynlig så tidlig i jeg hatt bedre tester enn noen de beste, sier han. sesongen? gang, så det lover jo godt, sier Lie.–Altersanns­ynlig.Detkan i alle fall la seg gjøre. Sarah har en daglige lederen er glad slått rekorder på merkelige tidsfor at hjemmehåpe­ne kommer punkter før, sier dansken. tilbake.

– Det er veldig kjekt at de norske utøverne kommer. Ikke bare hever de nivået på konkurrans­en, men de trekker også med seg interesse, sier Zachariass­en.

Svømmestje­rnen Sarah Sjöström satte farge på Bergen Swim Festival i fjor. I år kommer hun tilbake.

Sarah Sjöström kommer

D

På sikt er målet at Nordic Swim Tour også skal innom Danmark og Finland, en utvidelse som vil gjøre stevnene enda mer økonomisk lukrative.

– Vi hadde håpet å få Danish Open inn i serien i år, men stevnedato­ene kolliderer med hverandre. Vi offentligg­jorde datoene omtrent samtidig, så det var litt ubeleilig. Finland må lage et stevne før de kan innlemmes, forklarer Zachariass­en.

Men selv uten dansk dra-

Nordmennen­e vender tilbake

Selv om store svømmenasj­oner sender sine landslagss­vømmere til Bergen, er det for publikum en liten nasjon det er viktigst å ha med. Forrige sesong glimret Norges beste utøvere med sitt fravær på festivalen, de prioritert­e en høydeleir i Sierra Nevada.

I år

er

kollisjone­n

blitt

Bergen Swim Festival er i dialog med flere TV-selskaper om å få kringkaste­t stevnet, enten på lineær TV eller via streamingt­jenester. Foreløpig er ingen avtale signert.

 ?? ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN ?? KOMMER HJEM: Markus Lie og resten av det norske landslaget blir å se i Ado Arena under Bergen Swim Festival i april.
ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN KOMMER HJEM: Markus Lie og resten av det norske landslaget blir å se i Ado Arena under Bergen Swim Festival i april.
 ?? ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV ?? TILBAKE:
ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV TILBAKE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway