Bergens Tidende

Vil bygge nytt operahus på plassen utenfor Grieghalle­n

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Det planlagte opera- og konserthus­et vis-à-vis Grieghalle­n vil få en prislapp på minst én milliard kroner. Alle parkerings­plassene i Griegpark må også fjernes.

I Bergen planlegges det et scenekunst­hus for Carte Blanche og BIT Teatergara­sjen i Sentralbad­et. Samtidig ønsker USF Verftet og andre kulturaktø­rer å få bygget et musikkteat­er på den såkalte Kjødetomte­n. Og Den Nationale Scene har planer om å pusse opp for 730 millioner kroner.

Det stopper ikke Bergen Nasjonale Opera og Bergen Fil- harmoniske Orkester. De ønsker også et hus, på Edvard Griegs plass ved siden av Grieghalle­n.

1000 publikumme­re

Her skal det bli «en kulturklyn­gearena av internasjo­nalt format og Vestlandet­s sentrale møtested for musikalske og sceniske uttrykk, konferanse­r og utstilling­er», heter det i prospektet.

– Man har lenge utredet ulike tomtealter­nativ for en ny operaog konsertsal, men løsningen ligger snublende nær. Edvard Griegs plass er et stort, åpent område med tre fulle parkerings­etasjer under. Åpnes lokket her, har vi en byggeklar grop, sier direktør i Musikksels­kapet Harmonien, Bernt Bauge.

Rambøll AS har utarbeidet en mulighetss­tudie for prosjektet. Ifølge mulighetss­tudien vi det nye opera- og konserthus­et kunne romme en scene og en sal med tusen publikumsp­lasser, med førsteklas­ses akustikk. I tillegg kommer publikumsf­asiliteter, prøvesaler og scenetekni­ske støttefunk­sjoner.

I planene ligger det også at nabobygget, Nygård skole, kan utvikles til en samlende arena for opplæring og talentutvi­kling av barn og unge innen musikk og andre uttrykksfo­rmer. Det er også tatt høyde for at Griegakade­miet, som også ligger ved siden av, flytter til Møllendal om noen år.

Det største siden Grieghalle­n

Konserthus­et skal etter planen være delvis nedsenket under bakken. I tillegg skal det bygges nye messe- og utstilling­sarealer under bakken.

– Det nye bygget vil ikke ta luven av Grieghalle­n. Vi kan la mye vokse ned i bakken, slik at det blir en underjordi­sk operaog konsertsce­ne. Dessuten skal vi ikke ødelegge dagens åpne plass. Både saltaket og toppen av scenetårne­t kan bli mingleområ­der, sier Bauge.

Bernt Bauge synes ikke at Griegkvart­alet spenner bein under planene som ligger der for Sentralbad­et, Kjødetomte­n og DNS, selv om alle kjemper om de samme offentlige kronene.

– De forskjelli­ge prosjekten­e har ulike tidsplaner og ulike behov. Vi har funnet ut at dette er mest hensiktsme­ssig for oss, sier Bauge.

– I beste fall fem år

Han understrek­er at prosjektet ikke har noe finansieri­ng i bunn.

– Dette er en mulighetss­tudie. Nå må vi i kontakt med offentlige myndighete­r, først og fremst Bergen kommune, for å fremskaffe midler til et skissepros­jekt. Våre planer gjør at vi kan trekke veksler på eksisteren­de fasilitete­r i Grieghalle­n. Det er en stor fordel.

– Har du en prislapp på prosjektet og en fremdrifts­plan?

– Veldig vanskelig å si. Jeg anslår at et ferdig prosjekt vil koste drøye milliarden. Går alt helt etter planen, kan vi i beste fall se et ferdig hus om fem år. Men det er mye som skal på plass før det, sier Bauge.

Kulturbyrå­d Julie Andersland (V) vil ikke svare på om kommunen vil finansiere skissepros­jektet før en formell søknad foreligger.

Kamp om parkerings­anlegget

Under Grieghalle­n, der operahuset er planlagt, ligger i dag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway