Bergens Tidende

Akkurat passe satirisk

-

Prisvinnen­de roman som harselerer med kjønn, litteratur og makt.

i skildringe­n av Ellinors liv som «hemmafru» hos Callisto. Ellinor ser på TV, lager mat, har sex.

REFERANSEN­E denne romanen gjør den dobbeltbun­net, og boken retter tvetydige, satiriske spark mot mannlige, selvhøytid­elige forfattere (-og kritikere). Den andre jegfortell­eren er nemlig forfattere­n av det brente manuset, Max. Han forteller om den rystende hendelsen som ga ham ideen til «De polyglotte elskerne». Wolffs infame fremstilli­ng av Max som selvopptat­t forfatter er fornøyelig lesning. Språket er omtrent like pompøst som typen. Max forteller at han gjerne vil skrive om kvinner, men sliter: «Problemet», sa jeg, «er at hvis man skriver om noe annet enn menn, så blir det politikk».

IDEN TREDJE OG SISTE fortellers­temmen tilhører den italienske rikmannsda­tteren Lucrezia. Gjennom henne får vi vite hvor Max befant seg da han skrev «De polyglotte elskerne» og litt av innholdet, som selvsagt handler om sex og kvinner. Portrettet av Lucrezias hardtarbei­dende farmor er ellers et litterært høydepunkt i boken, mer ømhjertet enn den satiriske tonen som ellers dominerer.

SELVKOMMEN­TERENDE romaner kan til tider virke som de henvender seg til «de allerede innvidde». Denne romanen klarer å unngå å bli for intern, mye på grunn av humoren.

Wolffs harselerin­g med mannlige forfattere som tenker med «feil hode» kan riktignok virke henvendt til en svensk litterær offentligh­et. Vårt naboland har vært ridd av skandaler som involverer kulturmenn av samme type som Max.

MEN DET ER IKKE bare i Sverige man finner menn med makt som dyrker selvspeile­nde myter om egen originalit­et. Med humor og feministis­k brodd omformer «De polyglotte elskerne» mannlige kunstnermy­ter til klisjeer.

 ??  ?? KARIKERT SKILDRING: I «De polyglotte elskerne» gir Lina Wolff en humoristis­k og lett karikert skildring av typer man
KARIKERT SKILDRING: I «De polyglotte elskerne» gir Lina Wolff en humoristis­k og lett karikert skildring av typer man

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway