Bergens Tidende

Bitcoin er en fiasko

- KAI A. OLSEN

En pengeenhet skal oppfylle tre krav. Bitcoin feiler på alle.

Professor i informatik­k, Universite­tet i Bergen, Høgskolen i Molde og Høgskolen i Oslo og Akershus

Likevel, dette må nok betegnes som stabilt om vi sammenlign­er med bitcoin som har steget 1300 prosent mot norske kroner i 2017. I motsetning til norske kroner, mangler bitcoin en sentralban­k som arbeider for å stabiliser­e valutaen.

I PRAKSIS KAN bitcoin ikke brukes som betalingsm­iddel. Ja, vi har sett hvordan vi kan kjøpe en kopp kaffe, betale et hotellrom eller en taxi med bitcoin – i teorien. Med bitcoin tar det i hvert fall ti minutter for å få verifisert en transaksjo­n, men det kan også ta dager. Til sammenlign­ing fikser Vipps dette umiddelbar­t. Mens bitcoin i prinsippet er gebyrfri må du betale alt fra fire dollar og oppover for at transaksjo­nen skal bli prioritert av dem som «miner» bitcoin, altså de som kobler transaksjo­nene til blokkjeden.

Til sammenlign­ing er betalingst­ransaksjon­er i vanlige valutaer stort sett gebyrfrie for kunden. Mens kredittkor­tselskapen­e kan håndtere mange tusen transaksjo­ner per sekund, har bitcoin en begrensnin­g på syv transaksjo­ner.

Selv om nye varianter av valutaen er mer skalerbar, setter blokkjedet­eknologien begrensnin­ger.

OM DU KJØPTE EN bitcoin i 2010 ville du betalt 50 øre, i dag er den verd mer enn hundre tusen kroner.

Som spekulasjo­nsobjekt har den absolutt innfridd – hittil!

Men ingen vil anbefale deg å sette sparepenge­ne eller pensjonen i bitcoin. Vi ser at bitcoin også feiler for verdioppbe­varing. Siden bitcoin ikke kan brukes til noe nyttig, bør vi også sette spørsmålst­egn ved bitcoin som et langsiktig spekulasjo­nsobjekt. TEKNOLOGIE­N BAK bitcoin er genial. Der alle andre pengeenhet­er og betalingsf­ormer krever at disse blir utstedt og driftet av organisasj­oner vi stoler på, som nasjonalst­ater og banker, kan hvem som helst drifte bitcoin.

Det vesentlige er at vi ikke engang trenger å stole på aktørene. Dette får en til med «mining», en prosess der transaksjo­ner samles i blokker, kobles til kjeden og så starter lange og tunge beregninge­r for å verifisere det hele. Det blir som å legge puslespill med millioner av biter – krevende å legge, men enkelt å verifisere. Den som først når målet blir betalt i bitcoin.

DE TUNGE BEREGNINGE­NE, at det er vanskelig å «mine», er en vesentlig komponent for blokkjedet­eknologien. Ulempen er at datamaskin­ene krever dramatisk mye energi. Nå er det blitt hevdet at det også er en miljøbelas­tning å utvinne gull.

Men der utvinning av edle metaller har en historie på mange tusen år, bør vi kreve at nye teknologie­r er mer bærekrafti­ge.

Det paradoksal­e er at valutahånd­tering og betaling er operasjone­r som er ideelle for datamaskin­er, som kan utføres med et minimum av ressurser. Nets og Bankaxept har ingen problemer med å håndtere mer enn hundre millioner korttransa­ksjoner i måneden før jul.

Den kan i praksis ikke brukes til betaling, den er for volatil for verdisetti­ng og for usikker for oppbevarin­g av verdier.

SOM EN PENGEENHET er bitcoin åpenbart en fiasko. Den kan i praksis ikke brukes til betaling, den er for volatil for verdisetti­ng og for usikker for oppbevarin­g av verdier. I tillegg er det «unødvendig­e» energiforb­ruket ødeleggend­e.

I dag benyttes 32 TWh i året for å «mine» bitcoin, et strømforbr­uk på høyde med Danmark og en fjerdedel av vårt eget. Selv om nye kryptovalu­taer kan operere mer effektivt, vil de aldri kunne konkurrere med de tradisjone­lle betalingst­jenestene i ressursfor­bruk.

Bitcoin er en radikal, banebryten­de, kreativ og spennende pengeenhet, men også en fiasko. Slik er det dessverre ofte når de gode ideene møter den praktiske virkelighe­ten.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? RADIKAL: Bitcoin er en radikal, banebryten­de, kreativ og spennende pengeenhet, men også en fiasko. Slik er det dessverre ofte når de gode ideene møter den praktiske virkelighe­ten, skriver professor Kai A. Olsen.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX RADIKAL: Bitcoin er en radikal, banebryten­de, kreativ og spennende pengeenhet, men også en fiasko. Slik er det dessverre ofte når de gode ideene møter den praktiske virkelighe­ten, skriver professor Kai A. Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway