Bergens Tidende

Prosessene krever rettferdig­het

- ELI GLAMBEK

Jurist og konfliktme­gler, Bergen informasjo­n om at prosessene oppleves urettferdi­ge av dem det er blitt varslet om. Blant annet når Giskes advokat uttaler seg på hans vegne når han selv er sykmeldt. Tilsvarend­e har tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise fortalt at han ikke har fått komme til orde med sin versjon av det varslene mot ham handler om.

De mener at de ikke har blitt hørt med sin versjon av det varslene omhandler. De har gitt uttrykk for at de opplever selve prosessen frem mot en konklusjon som urettferdi­g.

Håndtering­en viser at vi mangler regler som ivaretar grunnlegge­nde rettssikke­rhetsprins­ipper utenfor lovreguler­te områder.

PROSESSRET­TFERDIGHET og prosessuel­l rettferdig­het er ikke helt det samme. Mens prosessuel­l rettferdig­het er et rent juridisk begrep knyttet til regler for saksbehand­ling, er prosessret­tferdighet knyttet både til det vi legger i rettssikke­rhet og den subjektive opplevelse­n av prosessen.

Fremgangsm­åten har betydning for den enkeltes opplevelse av rettferdig­het når autoritete­r fatter beslutning­er.

I VARSLINGSS­AKER DER påstanden er trakasseri­ng, vil det som regel være mye som skiller partenes oppfatning av virkelighe­ten. Når man arbeider med denne type saker, er det noen ganger nødvendig å ta seg tid til grundige undersøkel­ser.

Selv om man tror på varslerne, og selv om den som det varsles om, gjør visse innrømmels­er. For at de involverte skal akseptere utfallet, har det betydning at de får fortelle om hva som skjedde og gjøre seg kjent med hverandres opp- levelser. Dette kan også gi partene mulighet til finne ut om det er grunnlag for å videreføre fortsatt kontakt, for eksempel innen politikk og i arbeidsliv­et.

DET VISER SEG AT prinsipper som er nedfelt i våre prosesslov­er, også er sentrale elementer i folks generelle oppfatning av hva som er en rettferdig prosess: å bli hørt, nøytralite­t, tillit og respekt.

En opplevelse av å bli behandlet med respekt vil være viktig for om den enkelte opplever prosessen rettferdig. Å bli tatt

 ??  ?? LOVBRUDD: – Både Høyre, Fremskritt­spartiet og Arbeiderpa­rtier har hatt varslersak­er som indike skriver Eli Glambek.
LOVBRUDD: – Både Høyre, Fremskritt­spartiet og Arbeiderpa­rtier har hatt varslersak­er som indike skriver Eli Glambek.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway