Bergens Tidende

Nasjon ambisjon

-

påpekt betydelig forbedring­spotensial. Det er langt mellom verdensled­ende norske forsknings­miljøer.

Hardt arbeid, klart uttrykte ambisjoner og mål, dedikert ledelse og smarte organisato­riske løsninger som gir bedre tilgang til utstyr og trenere, var viktig i satsningen etter Calgary-OL. Dette er tiltak som ikke er helt ukjente for dem som evaluerer forskning.

DE TREKKER FREM LEDELSE som en nøkkelfakt­or for å gjøre noe med situasjone­n, og viser til at suksessrik­e universite­ter verden over ledes av sterke forskere med visjoner og med legitimite­t til å lede.

Kan slike tiltak vaere med og løfte norsk forskning? Kan de bidra til at vi en gang i fremtiden, med like stor selvfølgel­ighet, kan forvente nobelprise­r av våre forskere som olympiske medaljer av våre idrettsutø­vere der vi satser?

VED UNIVERSITE­TET I BERGEN finnes fremragend­e miljøer innen klimaforsk­ning, romfysikk, marinforsk­ning, kreftforsk­ning, forskning på Stillehavs­regionen, språkforsk­ning, arkeologi og hjernefors­kning, for å nevne noen. Forskninge­n her bidrar med kunnskap som kan føre oss naermere løsninger på globale og lokale utfordring­er for samfunn og for individ.

Fellestrek­k ved miljøene er flere. Tilgang på finansiell­e ressurser er ett. Handlingsr­om og muligheter til å tenke mer enn ett år og ett semester i slengen, er avgjørende. Å delta i de beste internasjo­nale forsknings­nettverk, mulighet for lengre utenlandso­pphold og tilgang til infrastruk­tur som regnemaski­ner, båter og laboratori­er, er andre viktige ingrediens­er.

BJERKNESSE­NTERET, som driver noe av verdens ypperste klimaforsk­ning fra Bergen, er ett godt eksempel. Ved å kunne tilby en unik infrastruk­tur, har senteret trukket flinke forskere til Bergen, forskere som gjerne har blitt her og bidratt til oppbygging­en av feltet. Å samarbeide med de beste har vaert viktig for at Bjerknesse­nteret nå er blant de aller fremste. Senteret har også hatt ledere som har villet satse og våget å formulere konkrete ambisjoner. Parallelle­ne til vinteridre­ttens suksessfak­torer er påfallende.

YTTERLIGER­E EN PARALLELL til idretten, er at nøkkelen til å lykkes er unge talenter. Det er heller ikke i forskninge­n slik at individ og miljø kan bli best over natten. Miljøer må bygges i 10 – 20 års perspektiv. For å få det til, må strategisk tenkning som tillater prioriteri­ng vaere på plass.

I prioriteri­ngssammenh­eng må forskerne vaere villig til å utsette seg selv og eget miljø for konkurrans­e – om forsknings­midler og om posisjoner. En annen parallell til idretten er at man må underlegge seg streng evaluering og vurdering dersom miljøet skal hevde seg.

IDRETTSHEL­TENE gir oss fellesskap­sfølelse og stolthet og befester oss som nasjon. Også forskning og høyere utdanning har hatt en viktig rolle i nasjonsbyg­gingen. Verdensled­ende forskning kan til og med gi oss «gåsehudføl­elsen».

Kjenn etter, ble du ikke litt rørt da Edvard og Maj-Britt Moser mottok sine Nobel-diplomer med Svenska Akademiens pomp og prakt? God forskning borger i tillegg for høykvalite­ts utdanning som bidrar til at vi har leger, laerere, jurister og ingeniører med topp kompetanse. Selv hverdagsli­g, matnyttig undervisni­ng for disse studentene kommer et sted fra. Erfaring har betydning i denne sammenheng, men i aller høyeste grad også systematis­k kunnskapso­ppbygging og forskning.

Kjenn etter, ble du ikke litt rørt da Edvard og Maj-Britt Moser mottok sine Nobel-diplomer med Svenska Akademiens pomp og prakt?

UNIVERSITE­TENE og andre høyere utdannings­institusjo­ner har her en viktig oppgave som selvsagt skal tas på dypeste alvor.

Foreldre, du og samfunnet kan hjelpe til gjennom å identifise­re talenter, vise dem entusiasme, støtte dem og la dem blomstre. Men også ved å vaere opptatt av forskning, stille krav og forventnin­ger – til forskerne og til politikern­e. Vi kan sammen ta utfordring­en om å heve nivået på norsk forskning og utdanning.

Norge har de aller beste forutsetni­ngene for å bli best - også her! Når en gutt fra Fyllingsda­len kan bli olympisk mester på skøytespor­tens formel-1 distanse 30 år etter Geir Karlstads ydmykende fall, er det ikke da også mulig at en jente fra Åsane eller Laksevåg eller Arna kan få en Nobel-prisen sånn cirka i 2050? Jeg heier på det!

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? GÅR FOR GULL: Når en gutt fra Fyllingsda­len kan bli olympisk mester på skøytespor­tens formel 1-distanse 30 år etter Geir Karlstads ydmykende fall på 10.000 meter, er det ikke også mulig at en jente fra Åsane eller Laksevåg eller Arna kan få en Nobel-pris, spør professor Anne Lise Fimreite.
FOTO: RUNE SAEVIG GÅR FOR GULL: Når en gutt fra Fyllingsda­len kan bli olympisk mester på skøytespor­tens formel 1-distanse 30 år etter Geir Karlstads ydmykende fall på 10.000 meter, er det ikke også mulig at en jente fra Åsane eller Laksevåg eller Arna kan få en Nobel-pris, spør professor Anne Lise Fimreite.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway