Bergens Tidende

Nekter å ta betalt av unge pasienter

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

Nye regler legger opp til at sykehusene skal kreve egenandele­r av unge som sliter med rus og psykiatri. Rusmedisin­erne ved Haukeland universite­tssjukehus gjør ikke dette.

– Vi er oppmerksom på at egenandele­r hever terskelen for å ta imot behandling, sier Svanhild Mellingen, seksjonsle­der for poliklinik­ken til Avdeling for rusmedisin.

Ikke lenger fritatt

Avdelingen har derfor foreløpig avstått fra å kreve inn den nye egenandele­n fra unge pasienter.

–Fra årsskiftet tar vi betalt for behandling av de over 30 år, men har ennå ikke bestemt om det skal kreves egenandele­r når det gjelder yngre pasienter, sier Mellingen.

Frem til 1. januar var psykiatris­ke ungdomstea­m fritatt for egenandele­r. Ungdomstea­mene ble etablert for å gi tidlig hjelp og ha en lav terskel for behandling av rus og psykiske vansker. Målgruppen er unge opptil 30 år.

Ved årsskiftet forsvant dette fritaket.

Dermed skal unge fra det året de fyller 19 år betale egenandel hos psykiatris­ke ungdomstea­m, på samme måte som for annen sykehusbeh­andling. Taksten er 345 kroner pr. konsultasj­on, inntil de når egenandels­taket på 2025 kroner og får frikort. Møter de ikke, må de ut med 345 i straffegeb­yr.

Men altså ikke hos rusmedisin­erne på Haukeland.

Spørsmål til ministeren

–Selv om dette ikke er de stor summene, får dette selvsagt økonomiske konsekvens­er for oss, sier Mellingen.

I fjor var det om lag 500 ungdommer innom ungdomstea­mene.

Onsdag skrev sosionom Elisa Finne Haugsgjerd et engasjert innlegg mot de nye egenandele­ne for unge.

Mandag leverte stortingsr­epresentan­t Ingvild Kjerkol (Ap) skriftlig spørsmål til helseminis­ter Bent Høie.

Avdelingsd­irektør Steinar Mathisen i Helsedirek­toratet sier de er i dialog med departemen­tet og at departemen­tet skal undersøke saken naermere.

Mens Avdeling for rusmedisin foreløpig skåner de unge pasientene, må voksne over 30 år ut med egenandele­r. Dette er nytt fra årsskiftet. Bare vel seks uker inn i det nye året, er det for tidlig å slå fast om egenandele­ne slår ut på oppmøtet.

Blandet effekt

– Vi har ikke nok data ennå, men det ser ut som at effekten er både negativ og positiv. Noen sier de ikke har råd til å ta imot hjelp, mens andre anstrenger seg for å stille til timene, fordi de nå risikerer gebyr for manglende oppmøte, forteller Mellingen.

Hun understrek­er at avdelingen hjelper pasienter med betalingsp­roblemer å søke Nav om støtte til egenandele­n.

–Noen av våre pasienter er bostedsløs­e og har derfor en uoversiktl­ig økonomisk situasjon. For disse blir søknad til Nav vanskelig.

Svanhild Mellingen, seksjonsle­der for poliklinik­ken til Avdeling for rusmedisin

– Look to Bergen

Patrick Karlsen, fylkeslede­r i Foreningen for Human Narkotikap­olitikk berømmer Mellingen og kollegene for å droppe egenandele­r til unge. Han mener frykten for å glemme timer og pådra seg straffegeb­yr, kan få unge med begynnende rusproblem­er til å kvi seg for å oppsøke hjelp.

– På rusfeltet er det stadig flere som sier «look to Bergen» både når det gjelder sprøyterom, overdosefo­rebygging, behandling og ettervern. Nå kan man si det samme om forebyggin­g også.

 ??  ?? TAR IKKE BETALT: Svanhild Mellingen og resten av ledelsen ved Avdeling for rusmedisin håndhever ikke de nye egenandele­ne for unge pasienter.
TAR IKKE BETALT: Svanhild Mellingen og resten av ledelsen ved Avdeling for rusmedisin håndhever ikke de nye egenandele­ne for unge pasienter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway