Bergens Tidende

Tjente godt på Mongstad-utleie

Selskapet som leier ut bygninger og eiendom til forsynings­basen på Mongstad har aldri tjent mer penger. I fjor var overskudde­t 82 millioner kroner før skatt.

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

– Fortsatt ser vi muligheter for videre vekst, enten vi har Statoil som kunde eller får andre selskaper knyttet til leverandør­industrien, sier Tore Notø Johnsen, daglig leder i Mongstad Eiendomsse­lskap.

Pengestrøm

eLeieinnte­ktene strømmer inn til selskapet som er kontroller­t av det svenske fondet EQT, som igjen blir kontroller­t av den svenske finansfami­lien Wallenberg.

I 2015 solgte Trond og Marit Mohns selskap Wimoh Norges største oljebase til det svenske fondet.

Mongstad Eiendomsse­lskap er ett av eiendomsse­lskapene som leier ut bygninger og arealer på basen.

De siste årene har selskapet brukt rundt 400 millioner kroner på oppgraderi­ng og nybygging. Det har blant annet kommet et nytt glykolanle­gg, en ro-ro-kai, ny stor forsynings­kai, et nytt bulkanlegg for produksjon­skjemikali­er, en LNGtermina­l og et nytt varehus på

6000 kvadratmet­er.

– Med det har også leieinntek­tene økt. Det er en langsiktig satsing som ligger bak de gode økonomiske resultaten­e, sier Johnsen.

Selskapet hadde i fjor driftsinnt­ekter på 130,6 millioner kroner med et driftsresu­ltat på

82 millioner før skatt. Det er en økning på 25 millioner kroner fra året før.

Nytt seilingsmø­nster

– En del av forklaring­ene på den økte aktivitete­n kommer som følge av at Statoil endret seilingsmø­nsteret med flere anløp til Mongstad. Basen er blitt viktigere og behovet for utvikling større, sier Johnsen.

– Mange oppfatter at oljeindust­rien i Norge er en naering i solnedgang. Det virker ikke akkurat slik på Mongstad?

– Vel. Oljeselska­pene og leverandør­industrien har kuttet kostnadene, men begynner nå å tjene mer penger enn da oljeprisen var atskillig høyere. Det er lenge igjen før solen går ned for denne industrien, mener Johnsen.

– Oppkjøp av eiendom

Mongstad Administra­sjon AS, morselskap­et til Mongstad Eiendomsse­lskap, og de svenske eierne, står bak flere oppkjøp av eiendom rundt forsynings­basen, og har planer om ytterliger­e utvidelser. De siste årens oppkjøp omfatter tomteområd­er på naermere 200 dekar, og en bygningsma­sse på naermere 20 000 kvadratmet­er.

– Det gjør oss rustet til videre vekst, sier Johnsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway