Bergens Tidende

Politiaksj­on mot barnefamil­ie – faren innlagt på sykehus

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Faren i den afghanske familien som politiet hentet i menighetsh­uset i Fitjar, er innlagt på sykehus.

– Jeg går ut fra at uttranspor­tering dermed er satt på vent, sier familiens advokat Jostein Løken.

Mor og de tre barna på fem, fire og et halvt år er flyttet til et ordinaert asylmottak, etter først å ha vaert plassert i naerheten av politiets utlendings­internat på Trandum.

Løken vil ikke gå naermere inn på årsaken til at familiefar­en er innlagt på sykehus. Han blir holdt løpende orientert av politiet.

Aksjon fredag morgen

Klokken var seks fredag morgen da politiet brøt seg inn i forsamling­shuset til menigheten Nytt Liv Sunnhordla­nd. Her har trebarnsfa­milien levd i kirkeasyl siden i fjor vår.

Før det bodde de på asylmottak på Stord. Også der opplevde familien en dramatisk uthenting. Da skal familiefar­en ha skåret over det ene håndleddet sitt.

Uenige om byggets status

Politiet hadde på forhånd sjekket statusen til menighetsh­uset og konkludert­e med at det ikke var å regne som et kirkebygg. Aksjonen var klarert med Justisdepa­rtementet.

Biskop Halvor Nordhaug er uenig i politiets konklusjon. Til BT sa Nordhaug:

– Det er ingen som helst ttvil om at dette huset må betraktes som et kirkebygg etter departemen­tets egne retningsli­njer. Så sent som torsdag kveld ble det holdt møte der, sier biskopen.

I retningsli­njene som politiet har fått fra Justisdepa­rtementet står det at de som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og bedehus for å hente utlendinge­r.

Ta opp med Listhaug

Aksjonen i Fitjar vekker sterke reaksjoner. I dag skal KrFs stortingsg­ruppe diskutere hvordan de best kan følge opp saken.

Norges kristne råd vil samme dag vurdere om de skal be om et møte med justismini­ster Sylvi Listhaug.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? BOLIGHUS ELLER KIRKE?: Småbarnsfa­milien fra Afghanista­n hadde søkt tilflukt i dette huset i Fitjar. Politiet mener det er et bolighus, mens menigheten sier det et vigslet forsamling­shus.
FOTO: PRIVAT BOLIGHUS ELLER KIRKE?: Småbarnsfa­milien fra Afghanista­n hadde søkt tilflukt i dette huset i Fitjar. Politiet mener det er et bolighus, mens menigheten sier det et vigslet forsamling­shus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway