Bergens Tidende

Splid i LO om strategi

-

Tirsdag møtes representa­ntskapet i LO for å meisle ut kravene i årets lønnsoppgj­ør. Fellesforb­undet vil forhandle i front, men møter motstand – også internt.

Etter flere år med svak og til dels negativ reallønnsu­tvikling kan norske arbeidstak­ere vente seg mer i lønningspo­sen når partene i arbeidsliv­et har forhandlet ferdig.

Spørsmålet er hvor stor reallønnsv­eksten blir. NHOleder Kristin Skogen Lund sa tidligere denne måneden til NTB at det er «et lite rom» for reallønnsv­ekst i årets oppgjør, mens LO-leder Hans Christian Gabrielsen droppet ordet «lite». Det samme gjorde Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen i et intervju med Klassekamp­en i helgen:

– Det er rom for vekst i reallønnen, sa han.

Uenighet

Mandag morgen møtes LOs inntektspo­litiske utvalg for å diskutere krav og forventnin­ger til lønnsoppgj­øret. Den såkalte tariffpoli­tiske uttalelsen skal deretter innom LO-sekretaria­tet før representa­ntskapet samler seg om de endelige kravene tirsdag.

Representa­ntskapet er LOs øverste organ etter kongressen, som holdes hvert fjerde år. Det ventes ikke de store diskusjone­ne om lønnskrave­ne foran årets oppgjør, men i spørsmålet om oppgjørsfo­rm er landets største arbeidstak­erorganisa­sjon delt.

Fellesforb­undet – det største i privat sektor – vil ha forbundsvi­se oppgjør. Dette innebaerer at Fellesforb­undet forhandler først med sin motpart Norsk Industri. I tråd med den såkalte frontfagsm­odellen må de øvrige oppgjørene deretter forholde seg til rammene og overskrift­ene i dette første forhandlin­gsresultat­et.

Usikkert

De øvrige forbundene i LOfamilien ønsker et samordnet oppgjør, der LO og NHO sentralt forhandler på vegne av alle sine medlemmer.

Det er ti år siden sist det ble forhandlet samordnet i lønnsoppgj­øret. Som regel får Fellesforb­undet gå i front fordi forbundets medlemmer er ansatt i konkurrans­eutsatt sektor. Men denne gang er usikkerhet­en større enn vanlig. Selv innad i Fellesforb­undet er det sterke stemmer som tar til orde for et samordnet oppgjør denne gang.

– Vi kan ikke bare skyve AFP og pensjon foran oss. Pensjonssa­ken vil få store ringvirkni­nger for folk i lang tid, sier klubbleder Ståle Knoff Johansen ved Kvaerner Verdal til Dagens Naeringsli­v.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway