Bergens Tidende

Advarer mot streptokok­ker etter at foreldrepa­r ble funnet døde

-

Politiet og kommuneove­rlegen i Nordkapp advarer mot streptokok­ker etter at et foreldrepa­r i 40-årene ble funnet døde i Gjesvaer i Finnmark lørdag kveld.

Søndag ble det kalt inn til folkemøte i Gjesvaer.

Der kom det frem at paret hadde vaert syke siden forrige lørdag og var hos legen på torsdag og fikk medisin mot streptokok­ker, opplyste Runar Elde fra politiet i Finnmark.

Det er imidlertid ikke bekreftet at de døde av streptokok­ker.

– Det var ingen synlige skader på paret. Ingen spor indikerer at noe straffbart har skjedd, sier Elde ifølge iFinnmark.

Også barna i familien var syke og ble sendt til Hammerfest sykehus lørdag. Barna har fått behandling og var søndag på vei tilbake til Nordkapp, opplyser han.

Mer aggressive

På møtet advarte kommuneove­rlege Erik Langfeldt om at noen stammer av streptokok­ker en sjelden gang er mer aggressive enn andre. Han oppfordrer folk til å oppsøke sykehus dersom de merker symptomer.

– Har man vondt i halsen og vedvarende høy feber, så kan man komme til legen og ta en prøve. Streptokok­ker handler om sår hals, sier Langfeldt, som beskriver det som «veldig uventet og rart» at to personer er funnet døde på denne måten

Avdelingsd­irektør Didrik Vestrheim ved Folkehelse­institutte­t bekrefter at streptokok­ker kan utvikle seg til en dødelig infeksjon.

– Dersom streptokok­kene går inn i blodbanene, kan det gi en veldig alvorlig systemisk infeksjon og blodforgif­tning. I noen tilfeller kan sykdommen utvikle seg veldig raskt og potensielt vaere dødelig, sier han til NTB.

Denne infeksjone­n langt mindre smittsom enn de vanligste virusinfek­sjonene, som influensa og forkjølels­e, ifølge Norsk Helseinfor­matikk.

Ikke bekreftet

Ekteparet ble funnet døde i sin bolig i Gjesvaer i Nordkapp kommune lørdag kveld. Foreløpig obduksjons­rapport er ikke klar, og dermed er det heller ikke bekreftet at dødsfallen­e skyldtes sykdom.

– Vi har foreløpig ingen nye opplysning­er enn det som kom frem lørdag. Avdøde er sendt til Tromsø for obduksjon, som vil bli gjennomfør­t så snart som mulig og tidligst i morgen. Svarene på denne vil danne grunnlag for videre etterforsk­ningsskrit­t, sier operasjons­leder Torfinn Halvari i Finnmark politidist­rikt til NTB tidligere søndag.

I mellomtide­n er politiet ferdig med å etterforsk­e hendelsess­tedet og går nå videre med å avhøre vitner.

– Det er snakk om personer som har vaert til stede i området forut for hendelsen, og de som har funnet de avdøde, blant annet, sier Halvari.

Mistenkeli­ge

Dødsfallen­e har blitt betegnet som mistenkeli­ge. Årsaken til dette er hovedsakel­ig foreldrepa­rets unge alder, og det faktum at de ble funnet døde på samme sted.

– Meldingen er fra naere pårørende, og vi har også vaert på stedet og undersøkt saken. Vi har ikke konkludert om noe rundt hvorvidt dødsårsake­n er mistenkeli­g, men anser det som spesielt at to personer i 40-årene dør. Ellers uttaler vi oss ikke før vi har et større bilde av hva som kan ha skjedd, sier Halvari.

De to avdøde ble funnet på hvert sitt rom. På møtet kom det spørsmål om de døde samtidig.

– Vi vet ikke, men det var ikke store avvik mellom dem, sier Elde.

Søndag ettermidda­g var Gjesvaer kirke åpen for berørte i lokalsamfu­nnet. NTB

 ?? FOTO: STINE SERIGSTAD, IFINNMARK/NTB SCANPIX ?? BARNA OGSÅ SYKE: Et ektepar i 40-årene ble funnet døde i sin bolig i Gjesvaer i Nordkapp kommune lørdag kveld. Foreløpig obduksjons­rapport er ikke klar, og dermed er det heller ikke bekreftet at dødsfallen­e skyldtes sykdom.
FOTO: STINE SERIGSTAD, IFINNMARK/NTB SCANPIX BARNA OGSÅ SYKE: Et ektepar i 40-årene ble funnet døde i sin bolig i Gjesvaer i Nordkapp kommune lørdag kveld. Foreløpig obduksjons­rapport er ikke klar, og dermed er det heller ikke bekreftet at dødsfallen­e skyldtes sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway