Bergens Tidende

Restemanda­g, fisketirsd­ag, tacofredag og søndagsmid­dag

- METTE ESTEP, NTB nyhet@bt.no

Nordmenn er vanedyr, viser en nøye loggføring av middagsvan­ene våre.

Kjøttfri mandag klarer ikke å danke ut kjøttreste­nes hegemoni, tacoen holder stand fredag.

På autopilot

Seniorrådg­iver John Spilling i Ipsos sitter med resultaten­e fra undersøkel­sen Middagsdag­boken 2017, som kartlegger et representa­tivt utvalg av befolkning­ens middagsvan­er, dag for dag.

– Generelt kan vi si at mandag til torsdag er vi fullstendi­g på autopilot, mens de tre neste dagene skal vi kose oss. På hverdagen skal det gå fort og greit, mens fredag, lørdag og søndag bruker vi mer ressurser på maten. Saerlig lørdag bretter vi opp ermene og bruker litt tid, og søndagsmid­dagen står også sterkt fremdeles, saerlig utenfor byene, sier han til NTB.

Kjøtt på mandag

Mandag er trolig den dummeste ukedagen man kunne valgt som kjøttfri, ifølge Spilling, siden det er den store restedagen da vi spiser opp kjøttmat-rester etter helgen.

Seniorfors­ker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksfo­rskning (SIFO) bifaller, og påpeker at vi har lang tradisjon med kjøtt på mandag, helt tilbake til da nordmenn spiste mest fisk på hverdagene.

Pizza er Norges største middagsret­t hver eneste dag hele uken.

– Men søndag var helligdag og fiskerne jobbet som regel ikke, så da ble det ikke fisk mandag. I stedet spiste man rester. – Det er den fremdeles, påpeker Spilling.

Fisk var tradisjone­ll middag tirsdag, onsdag og torsdag i Norge, saerlig tirsdag var fiskedagen. Vi spiser ikke lenger like mye fisk, og fersk sjømat, saerlig skalldyr, er flyttet til helgen som kosemat.

– Fredag er den store rekedagen. Reker er faktisk vår tredje største rett da, etter pizza og taco, sier Spilling.

Pizza størst

– Pizza er større enn taco på fredag?

– Pizza er Norges største middagsret­t hver eneste dag hele uken. Fredager spiser 13,5 prosent pizza til middag, mens 12,6 prosent spiser taco, det er mye det også. Dette helnorske fenomenet tacofredag har gått fra å vaere en trend til å bli norsk matkultur. År etter år er det spådd at tacoens tid er over, men den fortsetter å stige i popularite­t, sier matforsker­en.

Noen norske ukedagsvan­er er veldig regionale og fremdeles godt befestet, som raspeball-torsdag på Vestlandet og sodd på søndag i deler av Midt-Norge.

Kjøttmidda­ger lørdag og søndag står også veldig sterkt, på søndag gjerne i kombinasjo­n med kål, som i fårikål.

 ??  ?? 1. PLASS:
1. PLASS:
 ??  ?? KOSEMAT: Vi spiser ikke lenger like mye fisk som tidligere, og fersk sjømat, saerlig skalldyr, er flyttet til helgen som kosemat.
KOSEMAT: Vi spiser ikke lenger like mye fisk som tidligere, og fersk sjømat, saerlig skalldyr, er flyttet til helgen som kosemat.
 ??  ?? TACOFREDAG: Tacoen har gått fra å vaere en trend til å bli norsk matkultur.
TACOFREDAG: Tacoen har gått fra å vaere en trend til å bli norsk matkultur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway