Bergens Tidende

Skjebneuke etter tidenes byggesmell

Byggesmell­en på Stortinget overgår alle andre statlige overskride­lser siden tusenårssk­iftet. Olemic Thommessen­s fremtid som stortingsp­resident virker usikker.

- MATS RØNNING, NTB nyhet@bt.no

I dag klokken 15.30 samles presidents­kapet og Stortinget­s administra­sjon til et eget møte om kostnadsov­erskridels­ene.

Budskapet derfra vil stortingsp­residenten ta videre til onsdagens toppmøte i Stortinget­s kinosal. Der skal han orientere finanskomi­teen og de parlamenta­riske lederne om utviklinge­n i prosjektet.

Ny votering

eSvarene som Thommessen gir Stortinget under dette møtet, kan i praksis besegle hans skjebne som stortingsp­resident.

Rødt, SV, MDG og Sp er allerede klare til å erstatte ham dersom det skulle komme til ny votering om presidents­kapets sammensetn­ing. For å få til dette kreves støtte fra minst 34 representa­nter. Med Ap om bord vil grensen vaere nådd med god margin.

– Vi vil høre stortingsp­residenten­s orienterin­g før vi tar stilling til hva som bør skje videre. Men det er grunn til å minne om at vi fremmet en annen kandidat til vervet som stortingsp­resident for bare fire måneder siden, sier Aps finanspoli­tiske talskvinne, Rigmor Aasrud til NTB.

Ingen tvil om ansvaret

KrF og Venstre stemte med regjerings­partiene og sikret at Thommessen ble gjenvalgt som stortingsp­resident i høst, men 80 stemte imot og tre avga blanke stemmer.

– Det er etter min oppfatning ikke tvil om hvem som sitter med ansvaret. Så kan en stille spørsmål om hvilke konsekvens­er det skal få, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB tidligere denne uken.

I likhet med Ap vil KrF først høre stortingsp­residenten­s orienterin­g før partiet tar stilling til eventuelle konsekvens­er.

Høyre med ny kandidat

Men det er usikkert om det virkelig kommer til en ny kampvoteri­ng om presidentv­ervet i stortingss­alen.

For skulle det komme signaler fra KrF eller fra et tilstrekke­lig antall av regjerings­partienes egne representa­nter om at Thommessen ikke lenger har deres tillit, kan Høyre velge å fremme en ny kandidat til vervet eller Thommessen selv kan velge å tre tilbake.

– Jeg har tillit

Stortingsp­residenten ville i helgen ikke kommentere byggesaken overfor pressen, men avviste i et intervju med NRK fredag at han ikke underveis har orientert Stortinget godt nok om utviklinge­n i saken. Han har tidligere avvist å trekke seg.

– Jeg opplever å ha tillit i presidents­kapet i denne saken, sa Thommessen da han kommentert­e de nye kostnadsov­erskridels­ene på 500 millioner kroner torsdag 15. februar, samme dag som Ida Børresen gikk av som stortingsd­irektør.

Vil ha innsyn

Dagens Naeringsli­v skrev lørdag at budsjettsp­rekken på Stortinget overgår alle andre statlige overskride­lser siden tusenårssk­iftet.

Avisen viste til at byggeprosj­ektet hadde en styringsra­mme på 755 millioner kroner i 2014 og at anslaget nå har økt med mer enn 300 prosent til 2,3 milliarder.

– Ingen er i naerheten av overskride­lsene på Stortinget, sier forsker Morten Welde ved NTNU, som i fjor la frem en rapport om kostnadsko­ntrollen ved 78 store statlige prosjekter som ble formelt vedtatt og fikk tildelt kostnadsra­mme i årene 2001–2011.

Under mandagens møte i presidents­kapet vil et brev fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes ifølge Aftenposte­n også bli diskutert.

Moxnes ber om innsyn i all korrespond­anse som måtte ha blitt sendt mellom Thommessen og Børresen i forbindels­e med byggesaken.

Rødt-lederen mener en slik eventuell korrespond­anse kan tenkes å avdekke om Thommessen har ført Stortinget bak lyset.

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? MÅ HAN GÅ?: Svarene som Olemic Thommessen gir Stortinget under onsdagens toppmøte i Stortinget­s kinosal, kan i praksis besegle hans skjebne som stortingsp­resident.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX MÅ HAN GÅ?: Svarene som Olemic Thommessen gir Stortinget under onsdagens toppmøte i Stortinget­s kinosal, kan i praksis besegle hans skjebne som stortingsp­resident.
 ?? FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX ?? SKARP KRITIKK: Olemic Thommessen har fått kritikk for sin håndtering av budsjettov­erskridels­er i forbindels­e med byggearbei­dene på og rundt Stortinget.
FOTO: MARIAM BUTT, NTB SCANPIX SKARP KRITIKK: Olemic Thommessen har fått kritikk for sin håndtering av budsjettov­erskridels­er i forbindels­e med byggearbei­dene på og rundt Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway