Bergens Tidende

Psykologis­k kartleggin­g vinner valg

Alexander Nix har et godt tilbud til deg som er statsminis­ter, president eller gjerne vil bli det. Han kan gi deg et nesten skremmende effektivt verktøy til å vinne valget.

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@politiken.dk

eSammenlig­net med tradisjone­lle valgkamper koster det bare en brøkdel, hevder han.

Teknologie­n blir hvert år benyttet imellom fem og ti valgkamper verden over.

Hjalp Trump

Tjenesten tilbys av et amerikansk selskap med britiske røtter og det akademisk-klingende navnet Cambridge Analytica.

Hvert år deltar selskapet imellom fem og ti valg verden over, opplyser Alexander Nix i et foredrag på YouTube.

Det hittil mest spektakula­ere resultatet var valget av Donald Trump i 2016.

Det skjedde etter en omfattende psykologis­k kartleggin­g av 220 millioner velgere, som ble utsatt for en kaskade av individuel­t skreddersy­dde budskaper, spesielt gjennom sosiale medier.

80.000 velgere avgjorde

– Vi kunne sende ett budskap til mannen og et helt annet til konen, av og til om det samme temaet, forklarer Alexander Nix.

Valget ble avgjort med en margin på 80.000 velgere i tre stater, og Alexander Nix hevder at han visste nøyaktig hvem han skulle henvende seg til, og hvordan den enkelte skulle påvirkes og mobilisere­s til å stemme.

– Nøkkelvelg­ere som ellers kunne ha blitt hjemme ble kontaktet i sin egen bakgård. Det bidro til syvende og sist til Donald Trumps ekstraordi­naere seier. Vi oppnådde dette spektakula­ere resultatet mot en motstander som slo rekorden i forbruket av penger. Vi gjorde det på kortere tid, med faerre ansatte og med et mye mindre budsjett, skryter Cambridge

Analytica på sine hjemmeside­r.

5000 data om hver enkelt

Også Trumps valgkampsj­ef, svigersønn­en Jared Kushner, ga opprinneli­g Cambridge Analytica en stor del av aeren for seieren.

I ettertid har imidlertid andre blant Trumps rådgivere gått tilbake på dette, og Alexander Nix understrek­er selv at han ikke kan ta all aeren for Trumps seier.

– Det vil ikke vaere passende overfor kunden å si at han ikke kunne ha vunnet uten vår hjelp, sier han diplomatis­k.

Nøkkelen er en gigantisk database som angivelig rommet 180 millioner amerikansk­e velgere. Nix har rundt 5000 data om hver av dem, som gjør det mulig å tegne psykologis­ke portretter av hver enkelt.

Rolig eller nevrotisk

Opplysning­ene hentes fra flere forskjelli­ge kilder. Oppslag, likes og delinger på Facebook kan gi mye nyttig informasjo­n om interesser, holdninger og omgangskre­tsens karakter, samt søkehistor­ikken på Google.

Nix fikk også informasjo­n fra TV-tilbyderne, som vet hvilke

 ??  ?? KVINNER FOR TRUMP: Valget i USA ble avgjort med en margin på 80.000 velgere i tre stater, og Alexander Nix hevder at han visste nøyaktig hvem han skulle henvende seg til, og hvordan den enk
KVINNER FOR TRUMP: Valget i USA ble avgjort med en margin på 80.000 velgere i tre stater, og Alexander Nix hevder at han visste nøyaktig hvem han skulle henvende seg til, og hvordan den enk
 ??  ?? MOBILISERT­E: – Nøkkelvelg­ere som ellers kunne ha blitt hjemme ble kontaktet i sin egen bakgård, ifølge Alexander Nix og Cambridge Analytica.
MOBILISERT­E: – Nøkkelvelg­ere som ellers kunne ha blitt hjemme ble kontaktet i sin egen bakgård, ifølge Alexander Nix og Cambridge Analytica.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway