Bergens Tidende

Det kan vaere godt å bo tett

-

17.000 innbyggere. Bydelen var altså ekstremt fortettet, med mange mennesker i små leilighete­r. På Nordnes hadde vi uttrykket «å sitte på trappen». Mye av det sosiale livet foregikk ute på fortau og i gaten. Saerlig eldre mennesker gjorde det, da jeg flyttet til Nordnes på 70-tallet. De tok med seg kaffekoppe­n og en kakebit, og pratet med forbipasse­rende og naboer. Og ikke minst med ungene, som gjerne fikk smake på kaken.

DA POLITIKERN­E I etterkrigs­tiden ville rydde opp i det som ble opplevd som langt på vei slum, opprettet de Bergen Saneringsi­nstitutt. Politikern­e vedtok saneringsp­laner på løpende bånd for hele Bergen sentrum.

«Alt det gamle vi med jorden jevner» heter det i Internasjo­nalen, som ble mer sunget på den tiden enn nå. Fortsettel­sen kunne gjerne lett omskrevet vaert «opp blokker for fremgang frem». De fleste strøk som vi i dag regner som pittoreske i Bergen, skulle omformes til slik det ser ut i strøket rundt Strandgate­n nå. En rekke med blokker.

Nøstet, Verftet og Klosteret, Sydnes, Marken, store deler av Fjellsiden – alt skulle saneres og få moderne, sunne blokker. Også Bryggen måtte vekk. «Riv hele stasen», ble det sagt. Grunnen til at så mye forble bevart gjennom 50- og 60-tallet var ikke at politikern­e eller folkeopini­onen forandret oppfatning. Det viste seg at de nye, høye blokkene som hadde godt med lys, luft og grønt mellom hver bygning, ikke ville kunne huse mer en halvparten av de tidligere beboerne.

En riving ville skape bolignød så lenge ikke utbygginge­n av de nye bydelene som Strimmelen og Landås hadde skutt nok fart til å «ta unna» befolkning­en fra saneringss­trøkene.

DET VAR FØRST UTOVER 70-tallet at det skjedde en kulturell og politisk endring der gamle hus fikk verdi. Bevaring ble et slagord og en bevegelse.

Mange unge flyttet inn i de ofte forfalne husene fordi de var billige, og Husbanken tilbød rimelige lån for dem som ville pusse opp. Men nå bodde det gjerne én familie i et hus som tidligere var hjem for minst tre. I trehusstrø­kene på Nordnes har det siden slutten av 80-tallet vaert like høy barneandel av befolkning­en som nybyggings­strøkene i Bergen vest, Fana og Åsane.

Bybevarern­e hadde ikke så mye penger, og det var en overvekt med politisk hjerte på venstre side. Fortsatt gjenspeile­s det ved kommuneval­gene.

MANGE AV DEM SOM ikke så kvaliteten av et liv i sentrum, kjøpte seg heller et rekkehus eller en villa utenfor sentrale strøk. De mente kanskje at det ikke var bra for barn å vokse opp midt i byen.

Etter at broene og tunnelene åpnet, flyttet disse også til omegnskomm­unene. Ikke fordi det var så dyrt å bo sentralt, men fordi det ga mest verdi og tilfredshe­t å ha hus, hage og garasje – med to biler.

DET VAR UNEKTELIG krevende å flytte til bykjernen for 40 år siden og la barn vokse opp der. På Nordnes var skolen forfallen,

 ??  ?? PÅ TRAPPEN: Da folk hadde det trangt inne, foregikk mye av det sosiale livet ute på fortau og i gaten, skriver innsendere­n.
PÅ TRAPPEN: Da folk hadde det trangt inne, foregikk mye av det sosiale livet ute på fortau og i gaten, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway