Bergens Tidende

Marin klynge passer godt på Dokken

- JOHNNY BREIVIK

Administre­rende direktør, Bergen og omland havnevesen i Bergen og Fiskeridir­ektoratet. Vi er begeistret over planene om en marin klynge på dagens containerh­avn.

I tillegg til å styrke Bergens posisjon som Norges fremste havby, vil forvaltnin­g, forskning, utdanning og formidling kunne kombineres med opplevelse­r, turisme og annen maritim naering.

DOKKEN ER ET GODT egnet sted for dette. Her er det god plass. Vi snakker om et område på 240 mål, som tilsvarer 35 fotballban­er. I tillegg har Dokken tilgang til verdifulle kaifronter og dyrebare dypvannska­ier som er viktig for flere formål. Disse kaiene er for eksempel godt egnet for forsknings­skip.

Den omfattende og arealkreve­nde aktivitete­n tilknyttet dagens godshavn må flyttes til et nytt og egnet område. I samsvar med ønsket byutviklin­g og planene om fortetting, vil det vaere fornuftig å tenke seg ny godshavn utenfor sentrum. Kanskje også utenfor Bergen kommune, eller en kombinasjo­n. Den mest arealkreve­nde aktivitete­n kan ligge i omlandet, supplert med et enklere «varemottak» i sentrum.

HAVNEN HAR STARTET arbeidet med en konsekvens­analyse for en mulig godshavn. Det er ikke fattet noen beslutning om endelig lokaliseri­ng av fremtidig godshavn, men mange peker på Ågotnes. Vi ønsker derfor å sjekke dette alternativ­et ut.

Hva er konsekvens­en for det godsvolume­t vi i dag har over Dokken og hvilke nye muligheter represente­rer Ågotnes?

Vår hensikt er å bidra til en nødvendig avklaring av godshavnsp­ørsmålet. For vår del haster det med å finne et nytt og egnet sted, slik at vår utvikling som havn ikke blir liggende i bero.

Først når vi vet hvor fremtidig godshavn skal ligge, kan vi sette i gang med å gjøre planer til virkelighe­t.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? GOD PLASS: Dagens containerh­avn har god plass til en marin klynge, som inkluderer Akvariet, skriver havnedirek­tør Johnny Breivik.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ GOD PLASS: Dagens containerh­avn har god plass til en marin klynge, som inkluderer Akvariet, skriver havnedirek­tør Johnny Breivik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway