Bergens Tidende

FNs klimapanel (IPCC)

-

Opprettet i 1988. 195 land er medlem.

Formålet er å gi verdens land et best mulig vitenskape­lig grunnlag for å forstå klimaendri­ngene og potensiell­e effekter for mennesker, miljø og samfunn.

Klimapanel­et driver ikke med egen forskning, men gjennomgår den nyeste faglittera­turen og systematis­erer og oppsummere­r status for kunnskapen. og modellene langt mer sofistiker­te.

–Vi minsker stadig usikkerhet­en, og blir bedre på å forutse fremtiden, sier Mernild.

Kunnskapsd­eling

Den forrige hovedrappo­rtens naturviten­skapelige arbeidsgru­ppe besto av 209 hovedforfa­ttere, valgt blant over 1000 nominerte fra 63 land. Å vaere en hovedforfa­tter er prestisjet­ungt, understrek­er Mernild.

– Kunnskap er ikke verdt stort om du ikke får formidlet det videre til samfunnet. FNs klimarappo­rt hjelper beslutning­stakerne med de viktigste avgjørelse­ne for klimaet, sier direktøren.

Dansken ser ingen utfordring­er med å kombinere oppgaven samtidig som han skal lede Nansensent­eret, og vaere til stede for familien hjemme i Odense.

– Om dagen er det Nansensent­eret som gjelder, om kveldene blir det rapportarb­eid. Dessuten vil nettverksb­yggingen og prestisjen som følger med oppgaven komme senteret til gode. Og i helgene er det bare barna og konen Birgitte som gjelder, forsikrer Mernild.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway