Bergens Tidende

Sikkerhet først

-

Ii en voldsom brann i Mont Blanctunne­len mellom Frankrike og Italia. EU måtte vise handlekraf­t, og svarte med et forbud mot lukkede tilfluktsr­om i tunneler. Vedtaket kan få store konsekvens­er for norsk veisikkerh­et. Tunnelnett­et blir nå oppgradert for 20 milliarder kroner, uten at det blir bygget et eneste tilfluktsr­om. Samtidig mener flere forskere at forbudet mangler faglig forankring. Hvis det stemmer, må Norge ta kampen i EU-systemet. Sikkerhet trumfer tomme direktiver.

TO AV OFRENE FOR Mont Blanc-katastrofe­n omkom i tilfluktsr­om som ikke var dimensjone­rt for å tåle denslags varme. Dermed bestemte EU at folk ikke skal evakueres til lukkede rom som ikke leder ut i friluft.

Sintef-forsker Gunnar D. Jenssen og Are Wendelborg Brandt, som forsker på tunnelbran­ner ved Rise Fire Research, mener vedtaket utelukkend­e var politisk fundert. Verken forskning eller andre ulykker tilsier behov for et slikt forbud. Tvert i mot viser en Sintef-rapport at flere har overlevd tunnelbran­ner nettopp på grunn av tilfluktsr­om.

Det er alvorlig at EU-direktiver med svak faglig forankring får styre fremtidens sikkerhets­tiltak i norske tunneler. Det kan ikke veimyndigh­etene tillate.

MYE HAR SKJEDD med teknologie­n siden Mont Blanc-tunnelen sto ferdig, og et blankt forbud virker unyansert og overilt.

Tidligere sjefingeni­ør i Vegdirekto­ratet, Arild Petter Søvik, mener tilfluktsr­om kan vaere en god løsning dersom de blir bygget på riktig måte.

De norske forskerne stiller et betimelig spørsmål: Hva er alternativ­et? Norge har mange og lange tunneler med kun ett løp. Den ene utgangen blir ofte blokkert under en brann. Egne, parallelle rømningstu­nneler er en svaert kostbar løsning. Tilfluktsr­om er åpenbart verdiløse hvis de bare gir falsk trygghet, men konstruert på riktig måte, kan de redde liv, slik Sintef-rapporten viser.

Mye har skjedd med teknologie­n siden Mont Blanc-tunnelen sto ferdig, og et blankt forbud virker unyansert og overilt.

VEGDIREKTO­RATET ÅPNER nå for å utfordre EU-forbudet, ifølge sjefingeni­ør Oddvar Kaarmo. Det er prisverdig. Krav og direktiver fra EU kan ikke følges blindt, og skal ikke gå på sikkerhete­n løs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway