Bergens Tidende

Han vil bygge bybanedepo­tet

Dersom Bybanen likevel skal bygges til Spelhaugen i denne omgang, vil utbygger Morten Fredriksen sikre at bybanedepo­tet legges i fjellet ved å bygge det selv.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Denne uken ble det kjent at Bybanen vestover kan få sitt foreløpige endestopp ved Oasen.

Sparer 600 millioner

Planene var å fortsette videre fra kjøpesente­ret til Spelhaugen, men en ny kostnadssp­rekk gjør at myndighete­ne leter med lykt og lupe etter sparemulig­heter.

Ved å droppe den ekstra sløyfen til Spelhaugen, kan man spare 600 millioner kroner, mener fylkeskomm­unen.

Nå er planene satt i bero til fylkesrådm­ann Rune Haugsdal legger frem en sak om kostnadene i løpet av de naermeste ukene.

Venter på banen

ePå Spelhaugen har den tidligere Auto 23-eieren, Morten E. Fredriksen og hans selskap Angarde AS, store planer for byutviklin­g i tilknytnin­g til det opprinneli­ge bybanestop­pet.

Debatten frem til nå har dreid seg om hvor bybanedepo­tet, der vognene plasseres og vaskes om natten, skal plasseres.

Det opprinneli­ge forslaget er å legge depotet der hvor de gamle lokalene til Statens vegvesen ligger, midt på Spelhaugen, mens Fredriksen­s forslag er å legge det i fjell, for å frigjøre mer plass til byutviklin­g.

Dette mener fagfolkene i fylkeskomm­unen vil bli dyrere og ta lengre tid.

Angarde-sjefen har tidligere hyrt inn konsulents­elskapet Rambøll til å lage en rapport om fjelldepot som avviser denne påstanden.

Kan betale

Selskapet har nå laget en tilleggsra­pport, basert på nye forutsetni­nger fra fylkeskomm­unen, som viser at et fjelldepot vil koste mindre enn tidligere anslått. I underkant av 50 millioner er prisen nå, ifølge konsulente­ne.

Dersom fylkeskomm­unen og kommunen likevel står fast på at de ikke vil bygge depotet i fjell, har Fredriksen løsningen klar: han bygger det selv. Finansieri­ngen er i boks gjennom deres finansiell­e samarbeids­partnere, sier han.

– Hvem er det?

– En av de store, norske bankene. Vi kan bygge det til denne prisen, og så får fylkeskomm­unen leie det tilbake, med en utløsnings­rett.

Han er usikker på responsen fra det offentlige.

– Jeg vet ikke helt hvordan de oppfatter oss. Om det er som kranglefan­ter eller hva. Men vi er genuint opptatt av å bygge livet på gateplan. Dette er uansett en måte å gjøre det på.

Bare en utsettelse

Byutviklin­gsbyråd Anne Elisa Tryti (Ap) avventer saken fra fylkesrådm­annen som skal legge grunnlaget for hvor Bybanen skal stoppe i Fyllingsda­len.

– Så er det slik at ett av varemerken­e til Bybanen er at det er kostnadsko­ntroll. Slik sett gjør fylkesrådm­annen det han skal gjøre ved å varsle om dette, sier Tryti, som understrek­er at det uansett bare er snakk om en utsettelse av traseen til Spelhaugen.

Vil ikke kommentere

Konfronter­t med Fredriksen­s forslag om å bygge depotet selv i Spelhaugen, for så å leie det tilbake til myndighete­ne, svarer hun:

– Jeg vil ikke uttale meg om de tingene nå. Saken vi skulle legge frem om plassering­en av nytt depot på Spelhaugen er utsatt etter den vendingen saken har tatt. Men Fredriksen har et kjempespen­nende prosjekt der ute, og det er flott med utbyggere som står på, sier hun.

Fredriksen selv understrek­er at utbyggings­planene går videre uansett hva som skjer med Bybanen, og påpeker at det allerede er god kollektivd­ekning til området i form av buss.

Skal fortsette

Han legger likevel ikke skjul på sin tro på traseen mellom Fyllingsda­len og Haukeland – med de muligheten­e som lå i den koblingen, og håper denne fremdeles kan realiseres.

Man må fortette rundt kollektiva­kser. Det er litt som å banne i kirken for meg, som kommer fra en familie som har solgt biler i 90 år.

Morten Fredriksen, Angarde AS

Fredriksen har et kjempespen­nende prosjekt der ute, og det er flott med utbyggere som står på. Anne Elisa Tryti (Ap), byutviklin­gsbyråd

– Man må fortette rundt kollektiva­kser. Det er litt som å banne i kirken for meg, som kommer fra en familie som har solgt biler i 90 år. Men det er sånn det er. Man klarer aldri bygge nok veier. Samfunnet må på en eller annen måte klare å få frem miljøeffek­tive kommunikas­jonsmidler.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway